VIDEO Cum te lasă Putin fără agoniseala de-o viață. Au fost explozii. Lucrurile au zburat peste tot

DE Remus Cernea | Actualizat: 27.11.2022 - 19:24

Pe lângă materialele realizate cu oficialități, militari ori personalități, am fost interesat să ascult și să înregistrez și mărturiile și opiniile unor oameni obișnuiți care trăiesc drama războiului din Ucraina.

SHARE

În acest material vă prezint ceea ce mi-a spus doamna Mariana, o locatară dintr-un bloc din Harkov care tocmai fusese lovit de către ruși și unde au murit oameni, la câțiva metri distanță de ea. A fost dificil să privesc spre mașina albă din fotografie împroșcată cu sângele unei victime care și-a pierdut viața chiar în fața acelui bloc de locuințe. Asemenea orori trebuie însă înfățișate întregii lumi pentru a amuți vocile celor care neagă realitatea și evidențele crimelor comise de ruși în Ucraina!

Citește și: EXCLUSIV Veteran în Irak, voluntar în Ucraina: Împotriva lui Putin luptă și români. Sunt pe front

Doamna Mariana mi-a vorbit cu demnitate, empatie și emoție și a arătat că este un om lucid și dârz care înțelege foarte bine situația de ansamblu a acestui război. Și da, are dreptate: acest război ne privește direct și pe noi în România și pe noi în Europa. Putin ne vizează pe toți! Toate democrațiile sunt o țintă a agresiunilor ruse. Iar datoria tuturor democrațiilor este să susțină Ucraina militar, umanitar, financiar, prin sancțiuni la adresa Rusiei și prin alte decizii instituționale la nivel internațional pentru ca vecinii noștri să reziste agresiunii ruse și să-i respingă pe invadatori în afara granițelor.

Citește și: VIDEO Șefa Centrului Media din Harkov: Clădirea în care am lucrat șapte ani a fost distrusă de ruși

„Eu locuiesc aici. Atacul a fost în această dimineață. Mai întâi o explozie. Apoi și mai multe explozii. Prima a fost direct în casă. Lucrurile au zburat peste tot. Pacea rusă a venit la noi pentru a ne elibera. Și asta suportăm acum în Ucraina. În fiecare zi suntem bombardați. Nu a fost o singură zi în care orașul nostru Harkov să nu fi fost bombardat. În același mod, rușii bombardează toată Ucraina. Suntem „eliberați” de noi înșine.

Vor să ne distrugă și să ne înlocuiască aici cu ruși. Vor să ne șteargă de pe fața pământului. Ca sa nu mai existăm deloc. Iar Lavrov spune că au încetinit ofensiva și s-au oprit pentru că au cruțat populația civilă. Ei bine, așa ne cruță. Bombardează în fiecare zi. În fiecare zi sunt victime. Așa trăim. Îmi doresc ca aceste lucruri să fie văzute în presa internațională.

Dați-ne arme pentru 300, 500 de kilometri, astfel încât să ne putem apăra și să le distrugem armele cu rază lungă de acțiune. Pentru a ne proteja copiii, tinerii, viitorul. Ei bine, asta-i tot. Rușii ar vrea să domine întreaga lume, să nu se oprească și să distrugă în continuare.

Dacă ne vor nimici, vor veni și la voi. Vor continua agresiunea și asupra voastră, către întreaga Europa. Noi suntem pașnici. Nu atacăm niciodată pe nimeni. Nu avem nevoie de pământul nimănui. Luptăm doar pentru a ne apăra, ne-am apărat mereu. Și știm să luptăm. Și cred că deja peste tot în lume toată lumea știe că învățăm repede să facem asta. Precum soldații noștri, tinerii noștri luptători și cei care s-au oferit voluntari, și cei care au servit țara. Aici toți cei care se înrolează învață foarte repede.

În plus, aduc și modalități noi de a utiliza armele în feluri pe care producătorul acestor arme nu le-a cunoscut. Iar rușii cu siguranță că vă vor viza și pe voi, dacă Ucraina ar fi învinsă. Dar nu cerem nimănui să vină aici și să moară pentru noi. Pur și simplu cerem arme să luptăm noi. Și atunci va fi pace, iar rușii nu vor reuși să ajungă și la voi.

Sper că veți transmite despre exploziile de aici și despre cât de groaznic este. Avem nevoie de mai multe arme. Și de proiectile cu rază lungă de acțiune, astfel încât să putem încheia acest război. Cu cât se amână livrarea armelor către noi, cu atât vor muri și mai mulți oameni. Câți dintre copiii noștri au rămas infirmi... Fără brațe, fără picioare. Este înfricoșător. Mulțumesc...”

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te