Înrolările se fac la „vedere” după cum veți vedea mai jos.
Este cunoscut că forțele ucrainene se bucură de sprijinul a zeci de mii de voluntari din toată lumea. Aceștia nu se ascund, publică videoclipuri de pe câmpul de luptă, își arată identitatea. La câteva ore de la invazia rusă, Ucraina anunță că înfiinţează o legiune străină „internaţională", pentru voluntari din străinătate. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat acest lucru pentru Reuters.
Citește și: Zelenski înființează o legiune străină „internaţională”: „Puteţi veni pentru a apăra Europa”
Apelul a fost auzit și, o lună, mai târziu, numărul voluntarilor înrolați în Legiunea străină ajunse la peste 20.000.
Citește și: FOTO Legiunea Internațională, care luptă contra lui Putin, are 20.000 de soldați din 52 de țări
Pe rețelaua de socializare twitter, unde numeroși luptărori străini din Ucraina comunică, a apărut mesajul:
„Dozens of Romanians sent messages to the Ukrainian embassy in Bucharest to be accepted into the International Legion created by President Volodymyr Zelensky” (Zeci de români au trimis mesaje ambasadei Ucrainei la București pentru a fi acceptați în Legiunea Internațională creată de președintele Volodymyr Zelenski).
Acesta a fost contextul în care Newsweek România a vrut să verifice dacă aceste zvonuri sunt adevărate.
Am adresat Ambasadei Ucrainei la București întrebările:
1. Cunoașteți dacă există români care s-au înrolat în „Legiunea străină” care luptă alături de armata ucraineană? Câți sunt ca număr și ce misiuni de luptă au?
2. Cum se pot înrola românii în armata ucraineană? Care sunt pașii ce trebuie parcurși? Cum pot ajunge pe câmpul de luptă? Ce condiții trebuie să îndeplinească.
Nu am primit răspuns deocamdată.
Înscrierile pentru a intra în Legiunea străină care luptă în Ucraina sunt la „vedere”. Ele se fac pe Internet la adresa:
https://uacrisis.org/en/international-legion
Ambasadele Ucrainei în statele de origine ale voluntarilor au o importanță mare.
„A fost lansat site-ul fightforua.org în Ucraina, care conține toate informațiile necesare pentru cetățenii străini care sunt gata să apere securitatea Europei și să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei”.
Pasul 1. Aplicați la Ambasada Ucrainei din țara dumneavoastră cu intenția de a vă alătura Legiunii Străine de Apărare Teritorială a Ucrainei (adresați-vă unui diplomat militar sau consul, detalii de contact – pe site-ul Ambasadei): Există trei moduri de a aplica: 1 ) fizic la Ambasadă; 2) apel telefonic; 3) scrie pe e-mail.
Pasul 2. Precizați ce documente și îmbrăcăminte (echipament) aveți nevoie. Documente: document intern (carte de identitate sau pașaport); pașaport pentru călătorii în străinătate; documente care confirmă serviciul militar (serviciul în organele de drept) și participarea la acțiunile de luptă; alte documente solicitate de diplomatul militar sau consul.
Pasul 3. Sosire la Ambasadă cu documente pentru un interviu cu Ataşatul Apărării şi soluţionarea problemelor de viză cu Consulul.
Pasul 4. Scrieți o cerere de înrolare în Apărarea Teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei pentru serviciul militar în baza unui contract pe bază de voluntariat (asista Atașatul de Apărare).
Pasul 5. Obțineți instrucțiuni despre cum să ajungeți în Ucraina și despre documentele și echipamentele necesare. Este recomandat, dacă este disponibil, să aveți îmbrăcăminte militară sau elementele acesteia, echipament, cască, armă etc.
Pasul 6. Mergeți în Ucraina
Ambasada Ucrainei la București nu a dorit să confirme, pentru Newsweek România, eventualele înscrieri în Legiunea străină a unor voluntari români.
Un avocat face încorporările
Damien Magrou are 33 de ani. Este primul soldat străin recrutat de Legiunea Internațională Ucraineană. Acest avocat norvegian născut în Franța și fără experiență militară locuiește de doi ani în Ucraina. El a explicat cum te poți înscrie în Legiunea Străină. El a oferit detalii despre modul în care te poți alătura Legiunii străine în videoul de mai sus.
Acuzații rusești: sunt mercenari
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konașenkov, a declarat că Kievul a angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări de când Rusia și-a început „operațiunea specială”, potrivit Tass.
MAE a oferit o declarație pe pentru Newsweek pe acest subiect.
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresate Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu privire la declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Federația Rusă despre presupusa existență a unor „mercenari” români în Ucraina, vă comunicăm următoarele:
MAE nu deține date în sensul celor vehiculate de autoritățile ruse în declarațiile sus-menționate. Totodată, MAE atrage atenția asupra necesității raportării cu precauție la informațiile circulate de autoritățile militare ruse în contextul agresiunii ilegalele în desfășurare împotriva Ucrainei.
MAE reamintește că încă din data de 21 februarie 2022, în contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre, a emis o alertă de călătorie prin care informa cetățenii români că a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”. Conform acestui nivel de alertă, MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se aflau la momentul respectiv cu titlu temporar în Ucraina, să părăsească neîntârziat teritoriul acestui stat”, arată MAE pentru Newsweek România
Citește și: MAE pentru Newsweek: Nu avem informații despre mercenari români care luptă în Ucraina