VIDEO Cum arată sistemele invizibile de apărare antiaeriană Stormer HVM primite de ucraineni

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.07.2022 - 14:24
VIDEO Cum arată sistemele invizibile de apărare antiaeriană Stormer HVM primite de ucraineni/FOTO: Captura video

Primele șase sisteme de apărare antiaeriană Stormer HVM au sosit în Ucraina și sunt deja utilizate pe linia frontului, transmite Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei.

SHARE

"Primele șase sisteme de apărare antiaeriană Stormer HVM au ajuns pe frontul din Ucraina. Sistemele britanice de apărare antiaeriană "invizibile" Stormer HVM pot "vedea" avioanele de atac inamice la o distanță de până la 18 km", se arată în postare.

Potrivit raportului, aceste sisteme sunt numite "invizibile" din cauza capacității lor de a ghida rachetele spre țintă în mod semiautomat.

Citește și: VIDEO Taiwanul se pregătește de război urban, în urma amenințărilor de invazie ale Chinei

"Acest lucru face ca sistemul de apărare aeriană, în sensul literal al cuvântului, să fie 'invizibil' pentru senzorii de la bordul elicopterelor și avioanelor inamice", se arată în raport.

Citește și: VIDEO SUA excelează: Un F-15 a lovit în premieră o țintă la 200 km cu racheta aer-aer AIM-120D3

Stormer HVM

Stormer HVM (High Velocity Missile) este un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune. A fost dezvoltat în primul rând pentru a contracara amenințarea reprezentată de elicopterele de atac și de avioanele care zboară la joasă înălțime asupra formațiunilor blindate. Acest sistem de apărare aeriană este în serviciul armatei britanice. Primul dintre cele 151 de sisteme a intrat în serviciu în 1997. Singurul operator de export este Oman.

Acest sistem de apărare antiaeriană se bazează pe un șasiu modificat al unui transportor blindat de trupe Alvis Stormer. Este echipat cu rachete de apărare antiaeriană portabile Starstreak. Lansatoarele sunt amplasate spre partea din spate, împreună cu senzorii lor de țintă. Rachetele Starstreak au un motor de rachetă cu propulsie solidă în două trepte și se deplasează cu o viteză de peste trei ori mai mare decât viteza sunetului (Mach 3,5).

Fiecare rachetă conține trei săgeți de înaltă densitate cu focoase de impact și focoase explozive, pentru a face lovituri multiple asupra țintei. Săgețile sunt lansate în momentul în care a doua etapă a motorului se arde. Rachetele au o rază de acțiune de 1,5 - 5,5 km și pot contracara chiar și avioanele de înaltă performanță cu zboruri joase. Deși broșuri recente de la Thales au indicat că racheta are o rază de acțiune de peste 7 km.

Plafonul de serviciu pentru aceste rachete este de 1 000 m. Starstreak are o ghidare semi-automată cu fascicul laser în linie de ochire. Rachetele sunt ghidate pe țintă de către operator, care urmărește ținta cu ajutorul vizorului stabilizat optic.

Interesant este faptul că rachetele Starstreak sunt eficiente și împotriva țintelor terestre. Se estimează, că săgețile au suficientă energie cinetică pentru a penetra blindajul frontal al unui vehicul de luptă al infanteriei.

Opt rachete gata de tragere sunt stocate în lansatoare și până la 12 rachete de reîncărcare sunt transportate în interiorul corpului navei. Unele surse indică faptul că sunt transportate 8 rachete de reîncărcare. Rachetele Starstreak sunt, de asemenea, lansate dintr-un lansator ușor cu trei rânduri și un lansator de umăr portabil pentru om.

Vehiculul are un vizor panoramic de armament montat pe acoperiș și un dispozitiv de alertă a apărării aeriene pentru recunoașterea și prioritizarea țintelor. Acesta poate detecta aeronave la o distanță de 18 km și elicoptere la o distanță de 8 km. Sistemul de apărare antiaeriană Stormer este capabil de angajare rapidă. Este nevoie de mai puțin de 5 secunde de la achiziția țintei până la lansarea rachetei. De asemenea, sistemul are o probabilitate ridicată de lovire la prima rundă.

Armura vehiculului asigură protecția echipajului împotriva focului de armă de calibru mic și a schijelor de obuze de artilerie. Vehiculul este echipat, de asemenea, cu un sistem de protecție NBC.

Acest sistem de apărare antiaeriană are un echipaj de 3 persoane, inclusiv comandantul, operatorul și șoferul.

Vehiculul este propulsat de un motor diesel Perkins turboalimentat, care dezvoltă 250 CP. Se pare că acest purtător de rachete este amfibiu, cu unele pregătiri.

Surse din cadrul Ministerului britanic al Apărării susțin că, din 2009, Stormer-urile cu rachete de apărare aeriană au fost scoase treptat din uz. În principal pentru că amenințarea unui atac aerian asupra forțelor occidentale a dispărut aproape complet.

În 2022, un total de 6 sisteme de apărare antiaeriană Stormer HVM au fost livrate Ucrainei pentru a se apăra împotriva invaziei rusești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te