VIDEO Contraofensiva ucrainenilor dă roade: avans de 50 km și 700 de km pătrați recuperați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.09.2022 - 11:52

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „veștile bune” din regiunea de nord-est a Harkovului, după ce o contraofensivă surpriză a forțat trupele ruse să se retragă și a determinat un oficial pro-Kremlin să ceară evacuări.

SHARE

Șeful administrației orașului Kupiansk, Vitali Ganchev, instalat de ruși, a îndemnat femeile și copiii să evacueze orașul pe măsură ce forțele ucrainene se apropie.

Ganchev a spus că orașul, care se află la vest de regiunea Donbas și la aproximativ 70 de mile est de orașul Harkov, „este în mod constant sub teroare” și se confruntă cu „atacuri constante cu rachete din partea Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Oficialii ucraineni au refuzat să comenteze ofensiva din nord-estul Ucrainei, dar imaginile geolocalizate de CNN au arătat miercuri forțele ucrainene în orașul Volokhiv-Yar, la aproximativ 50 km distanță de Kupiansk, și, de asemenea, la periferia orașului Balakliya la sud. Oficialii ruși au păstrat tăcerea cu privire la evoluțiile din regiunea Harkov.

Operațiunea a părut concepută pentru a prinde forțele ruse cu garda jos, în urma intensificării conflictului în sudul Ucrainei, lângă orașul Herson.

În ultimele săptămâni, Rusia a redistribuit unele forțe în sud pentru a-și consolida rândurile înaintea contraofensivei ucrainene din regiunea Herson, potrivit oficialilor ucraineni și imagini cu echipamente care se deplasează prin Crimeea, geolocalizate de CNN.

Kievul „a folosit surpriza tactică pentru a avansa cu cel puțin 50 km în teritoriul ținut de Rusia, în estul Oblastului Harkov pe 7 septembrie, recapturând aproximativ 700 de kilometri pătrați de pământ”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Citește și: VIDEO Charles, mare iubitor al României, va fi viitorul rege al Marii Britanii

„Forțele ucrainene probabil au profitat cu prudență de relocarea trupelor ruse, a echipamentelor și a concentrării operaționale generale pentru a lansa contraofensive localizate către punctele critice din regiunea Harkov”, a spus ISW.

Bloggerii și analiștii militari ruși au raportat că forțele ucrainene care se îndreaptă către Kupiansk urmăresc să întrerupă liniile de aprovizionare către orașul strategic Izium din sud.

„Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov”, a spus Zelenski. „Probabil, cu toții ați văzut deja rapoarte despre activitatea apărătorilor ucraineni. Și, cred, fiecare cetățean se simte mândru de soldații noștri. Este o mândrie binemeritată", a adăugat președintele.

El a mulțumit, de asemenea, unităților staționate în sudul Ucrainei ceea ce el a numit „lovituri extrem de reușite” asupra forțelor ruse de ocupare, în timp ce contraatacul simultan a fost lansat în nord.

„Cu cât este mai dificil pentru ocupanți, cu atât au mai multe pierderi, cu atât pozițiile mai bune pentru apărătorii noștri din Donbas vor fi, cu atât va fi mai fiabilă apărarea Zaporijia, Mikolaiv și orașele din regiunea Dnipropetrovsk, cu atât mai rapid vom fi va putea elibera regiunea Azov și întregul sud”, a spus el.

Citește și: Loviți de guvern: 300 lei poate ajunge un „plin” de curent la Dacia Spring. 1.000 lei la un BMW

„Ucraina continuă contraofensiva sa sudică, cu obiectivul ambițios de a prelua cea mai mare parte din regiunea Herson ocupată de ruși până la sfârșitul anului”, au declarat miercuri oficiali americani și oficiali ucraineni pentru CNN.

Săptămâna trecută au fost cele mai ambițioase atacuri terestre ale ucrainenilor de la începutul invaziei, în urma atacurilor susținute asupra posturilor de comandă, depozitelor de muniție și rezervelor de combustibil aflate mult în spatele liniei frontului, conform geolocalizării video și a imaginilor prin satelit.

SUA au observat că forțele ucrainene obțin un anumit succes în atacarea liniilor de aprovizionare rusești, cu intenția de a întrerupe și izola trupele ruse desfășurate în prezent la vest de râul Nipru, potrivit unui înalt oficial american.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te