VIDEO Confruntare pentru supremația cerului: B-21 Raider al SUA vs. PAK DA al Rusiei. Cine câștigă?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.11.2022 - 08:14

Statele Unite și Rusia lucrează intens pentru a realiza cel mai puternic bombardier nuclear și invizibil din istorie cu rază de acțiune de până la 12.000 de km, viteze de 1.000 de km/h și autonomie de o lună de zile.

SHARE

Forțele aeriene americane lucrează în prezent cu Northrop Grumman la dezvoltarea următoarei generații de bombardiere, B-21 Raider, iar până la jumătatea secolului XXI, flota de bombardiere a Americii ar putea fi formată numai din aceste avioane de vânătoare invizibile.

Odată ce B-52 Stratofortress din Războiul Rece va fi în sfârșit retras, împreună cu B-1B Lancer și B-2 Spirit, B-21 Raider va fi singurul bombardier strategic cu rază lungă de acțiune în serviciul Forțelor Aeriene ale SUA.

Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie singurul bombardier  care zboară la înălțime în jurul lumii.

Citește și: LIVE Alegeri SUA: Republicanii iau Camera, la Senat au prima șansă. Democrații au evitat dezastrul

China și Rusia lucrează, de asemenea, la propriile bombardiere strategice respective. Se cunosc puține detalii despre oricare dintre aceste proiecte - nu că se știu de fapt prea multe nici despre B-21 Raider.

Cu toate acestea, B-21 va fi prezentat public în mai puțin de o lună, în timp ce au existat destule videoclipuri și alte materiale publicitare lansate de Beijing, astfel încât putem crede că adoptarea de către Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLAAF) a Xian H-20 va avea loc mai devreme sau mai târziu.

Citește și: Foști politicieni ruși, reuniți în Polonia pentru a discuta cum să-l elimine pe Putin

În schimb, așa cum a raportat anterior la 19FortyFive, expertul în securitate națională Harry J. Kazianis, există multe speculații conform cărora avionul rusesc Tupolev PAK DA este cel mai recent exemplu de "vaporware" al Moscovei. În cel mai bun caz, Kremlinul ar putea fi capabil să producă un prototip, dar când/dacă acesta își ia zborul este o presupunere a oricui.

Bombardierul rusesc PAK DA

Potrivit rapoartelor, se așteaptă ca bombardierul cu rază lungă de acțiune PAK DA să fie capabil să atingă o viteză subsonică și să aibă o rază de acțiune de 12.000 km, împreună cu capacitatea de a rămâne continuu în aer timp de până la 30 de ore în timp ce transportă atât încărcături convenționale, cât și nucleare.

"Complexul de aviație prospectiv de aviație cu rază lungă de acțiune" (PAK DA) va utiliza o "schemă de avioane invizibile" și va dispune, de asemenea, de tehnologii și materiale care îi vor reduce semnătura radar.

Probabil că va fi dotat cu un echipaj de patru persoane și se așteaptă ca acesta să poată transporta o încărcătură masivă de muniție convențională sau nucleară. Conform speculațiilor actuale, PAK DA ar putea avea o încărcătură utilă de peste 30 de tone - mult mai mare decât cele 15 tone preconizate pentru B-21 Raider.

De asemenea, ar putea fi înarmat cu arme hipersonice și ar putea fi ajutat de drone "însoțitor loial" - posibil (și foarte probabil) aceleași versiuni care sunt dezvoltate pentru avionul de luptă Sukhoi Su-57.

Bombardierul invizibil al SUA B-21 Raider 

La fel cum se așteaptă ca B-21 Raider să înlocuiască actuala flotă de bombardiere a Forțelor Aeriene ale SUA, PAK DA-ul rusesc ar putea înlocui Tu-95MS și Tu-160. Oficialii ruși au sugerat că bombardierul ar putea fi introdus oficial până în 2028, dar, în afară de trenuri, nimic nu merge cu adevărat la timp atunci când Moscova este implicată.

Prin comparație, la fel ca de Crăciun, știm că B-21 Raider se apropie. Acesta ar putea fi, de asemenea, înarmat cu rachete hipersonice AGM-183A și ar putea avea o rază de acțiune de aproximativ 11.000 km, alături de o viteză maximă de 1.000 de km/h.

Capacitatea Forțelor Aeriene de a realimenta aeronava ar permite ca aceasta să aibă o anduranță egală cu cea a bombardierului rusesc.

Din nou, cel mai mare considerent nu sunt doar capacitățile. Pur și simplu, B-21 Raider va fi produs, și în număr semnificativ - în timp ce nu se poate spune același lucru despre PAK DA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te