VIDEO Ce misiune execută, în premieră, armata Turciei în România? Vine cu militari și avioane F-16

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.01.2024 - 08:56
e misiune execută, în premieră, armata Turciei în România? Vine cu militari și avioane F-16 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ce misiune execută, în premieră, armata Turciei în România? Vine cu militari și avioane F-16 pentru o misiune de control al armelor de-a lungul coastei Mării Negre, pentru prima dată când participă la o astfel de acțiune într-o țară NATO.

SHARE

Ce misiune execută, în premieră, armata Turciei în România. Este prima misiune a Turciei de control al armelor în spațiul aerian al unei țări NATO.  Vine cu militari și avioane F-16.

Această misiune NATO de Poliție Aeriană Sporită, cu participarea, în premieră, a Forțelor Aeriene ale Republicii Turcia, este de o importanță vitală pentru postura de descurajare și apărare, pentru protecția spațiului aerian aliat și menținerea securității și stabilitatea regiunii, potrivit NATO.

Ce misiune execută, în premieră, armata Turciei în România? Vine cu militari și avioane F-16

Turcia a avut probleme cu aliații după ce a achiziționat de la Rusia sistemul de apărare aeriană S-400, fiind exclusă din mai multe programe privind forțele aeriene, inclusiv cel din SUA pentru antrenament pe avioane F-35.

Ankara a susținut că sistemul S-400 nu interferează cu sistemele NATO. Până acum, solidaritatea NATO pentru consolidarea serviciului de Poliție Aeriană al Forțelor Aeriene Române s-a concretizat prin participarea la misiunile de supraveghere și apărare aeriană a unor detașamente din SUA, Franța, Germania, Spania, iar acum, în premieră, Turcia.

Complementar misiunii de bază de a proteja spațiul aerian, un beneficiu important este creșterea interoperabilității capacităților aeriene naționale cu capacități similare NATO, potrivit Anadolu.

Turcia a trimis patru avioane de luptă F-16 și 71 piloți și personal tehnic din Flota 152 a Forțelor Aeriene Turce la începutul lunii decembrie, la Baza Aeriană Borcea, ceremonia de certificare având loc la 5 decembrie, la Baza Aeriană Borcea.

Misiunea Turciei de poliție aeriană în cadrul NATO se va desfășura până la 31 martie.

Platformele E-7T Airborne Early Warning și Control ale Turciei, care desfășoară diverse misiuni din 2016, și patru F16, au sosit în spațiul aerian românesc pentru a îndeplini misiunea.

„Odată cu zborul misiunii aeronavelor noastre în sfera Măsurilor de Asigurare NATO, a fost efectuată pentru prima dată o misiune de control al armamentului cu elementele noastre complet naționale în spațiul aerian al unei țări NATO”, a declarat Ministerul Apărării Naționale din Turcia.

Sistemul rusesc S-400 rămâne în dotarea armatei turce 

Poliția aeriană este o misiune în timp de pace pentru a păstra securitatea spațiului aerian al Alianței. Este o sarcină colectivă și presupune prezența continuă a aeronavelor de luptă și a echipajelor, care sunt gata să reacționeze rapid la posibile încălcări ale spațiului aerian, potrivit NATO.

Ca parte a setului larg de măsuri de asigurare introduse în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014, aliații furnizează active suplimentare pentru a îmbunătăți poliția aeriană de-a lungul granițelor de est ale NATO, potrivit overtdefense.com.

Generalul Juan Pablo Sánchez de Lara, comandantul Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate al NATO de la Baza Aeriană Torrejón din Spania, a subliniat în discursul său de inaugurare a misiunii că „NTINAMDS este o misiune fundamentală și permanentă care protejează teritoriul, populația și forțele Alianței împotriva oricărei amenințări aeriene sau cu rachete sau atac în timp de pace, criză sau conflict”.

Generalul a precizat că toți membrii NATO contribuie la securitatea și libertatea de acțiune, care a devenit o componentă critică a descurajării și apărării.

NATINAMDS este sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă NATO,  o rețea de sisteme naționale și NATO interconectate, compusă din senzori, unități de comandă și control și sisteme de arme.

SUA acuza Turcia că pune în pericol interconectarea sistemelor de apărare antiaeriană prin punerea în funcțiune a sistemului rusesc S-400, achiziționat de Turcia la mijlocul anului 2017 pentru 2,5 miliarde de dolari. 

La 12 iulie 2019, primele componente ale sistemului rusesc cu rază lungă de acțiune S-400, unul dintre cele mai avansate de acest gen din lume, a ajuns la baza aeriana Mürted langă Ankara.

Acesta a marcat primii pași din achiziția a patru baterii (32 de lansatoare) a acestui sistem care a provocat deteriorarea relaţiilor dintre Turcia şi SUA, cu consecinţe dincolo de domeniul bilateral, afectând întreaga Alianță Atlantică.

Citește și: Turcia, România, Bulgaria, prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră. Ce misiuni vor îndeplini

Ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, a declarat la sfârșitul lunii decembrie că sistemele de rachete sol-aer S-400 pe care Turcia le-a cumpărat de la Rusia vor rămâne în stocul armatei și vor fi folosite după caz.

În actuala misiune din România, forțele turce vor lucra împreună cu patru avioane germane Eurofighter, avioane de luptă românești și sistemul francez de apărare aeriană de suprafață MAMBA, staționat la Capu Midia, care a sosit la Mihail Kogălniceanu din Constanța în noiembrie 2023.

Poliția aeriană Sporită face parte din măsurile de asigurare ample implementate în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014.

În afară de România, aceasta include protejarea integrității spațiului aerian al aliaților precum Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria și Polonia. 

În acest context, în regiunea baltică, patru avioane belgiene F-16 și patru avioane franceze Mirage 2000-5 vor proteja spațiul aerian NATO de la baza aeriană Siauliai din Lituania și vor fi sprijinite de patru avioane poloneze F-16 de la baza aeriană Amari din Estonia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te