VIDEO Cât de puternice sunt rachetele balistice DF-15 și DF-16 trase de China deasupra Taiwanului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.08.2022 - 14:09
Cât de puternice sunt rachetele balistice DF-15 și DF-16 trase de China deasupra Taiwanului/FOTO: Captura video Twitter/301military

Forțele armate chineze au lansat joi 11 rachete balistice de tip DF-15 și DF-16 deasupra Taiwanului care au căzut în zona economică din marea Japoniei, a declarat Ministerul Apărării din Taipei. Cât de puternice sunt aceste rachete capabile să transporte un focos nuclear.

SHARE

Potrivit Global Security, DF-15 a apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980 și este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, cu o singură treaptă, cu combustibil solid, cu un aspect asemănător cu cel al rachetelor Pershing din SUA, și se bazează pe un sistem de ghidare sofisticat găzduit în interiorul focosului său.

Este lansată vertical dintr-un transportor mobil și măsoară 9,1 metri lungime, cu o rază de acțiune de 373 de mile și o încărcătură utilă de 500 kg, fiind utilizată de obicei pentru lovituri asupra unor ținte mici sau zone specifice.

Rachetele sunt capabile să transporte focoase nucleare

Deși a fost proiectat să transporte doar explozibili convenționali, este "probabil" capabil să transporte un focos nuclear, la fel ca și alții din familia DF, afirmă analiștii.

Citește și: În faliment nedeclarat, Bucureștiul primește Metrorex, companie cu datorii de 3,7 miliarde de lei

Chiar și fără o astfel de amenințare, se spune că o lovitură directă ar putea produce un crater cu un diametru de 30-50 de metri.

DF-15 este același model care a fost tras asupra apelor taiwaneze în timpul ultimei crize majore din regiune, când au fost lansate lovituri din apropiere de Fujian în iunie 1995 și din nou în martie 1996, potrivit The Independent.

Citește și: VIDEO Buncărul „apocaliptic” de lângă Polul Nord, conceput pentru a preveni extincția oamenilor

Ma Chen-kun, profesor la Universitatea Națională de Apărare din Taiwan, a declarat că actualele ostilități ale Chinei au ca scop să arate capacitatea armatei sale de a desfășura arme de precizie pentru a tăia legăturile țării cu lumea exterioară și pentru a facilita debarcarea trupelor.

China a lansat 11 rachete balistice asupra Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că armata chineză a lansat în total 11 rachete balistice Dongfeng în apele din apropierea coastelor de nord, sud și est ale Taiwanului, în mai multe rafale

„Ministerul Apărării Naționale a informat că Partidul Comunist Chinez a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din nord-estul și sud-vestul Taiwanului, începând în jurul orei 13:56 (05:56 a.m.)”, a anunțat ministerul taiwanez al Apărării într-o scurtă declarație.

Partea chineză a confirmat lansările. „Întreaga misiune de antrenament cu foc real a fost finalizată cu succes, iar controlul relevant al zonei aeriene și maritime este acum ridicat”, a susținut armata chineză.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a activat sistemele de apărare aferente ca răspuns la această lansare, adăugând că a condamnat acțiunea irațională a Chinei, care a distrus pacea regională, precizează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te