El a fost arestat în în martie, când a fost găsit cu „cioburi de ceramică” în bagaj, luate din Eridu.
Cazul său va fi judecat începând cu 8 mai. Potrivit legilor irakiene, el riscă pedeapsa cu moartea pentru niște „cioburi”, cum le numește familia sa, luate din situl arheologic Eridu, pe care un fost ministru al Transporturilor din Irak l-a numit „aeroportul zeilor” sumerieni.
Tată a doi copii, geologul se afla într-un tur organizat de arheologie și geologie în Eridu, în sudul Irakului, când i s-a spus că este în regulă să ia cioburile găsite în sit de către un ghid, susține familia sa.
Însă Fitton și un coleg german au fost arestați după ce bagajele grupului au fost verificate la aeroport, și s-au găsit în bagajele lor 12 bucăți ceramice. Incidentul a avut loc la 20 martie, iar ghidul care le-a dat voie să ia „cioburile” a suferit un accident cerebral și a murit.
Fitton a fost acuzat că a încercat să scoată ilegal artefacte istorice din țară.
Articolele au fost considerate a fi artefacte în conformitate cu legislația irakiană, ce stipulează că „oricine a exportat sau a intenționat să exporte, în mod deliberat, o antichitate din Irak, va fi pedepsit cu moartea”.
„Înțelegem urgența cazului și ne-am exprimat deja îngrijorările autorităților irakiene cu privire la posibila impunere a pedepsei cu moartea în cazul domnului Fitton și opoziția Regatului Unit față de pedeapsa cu moartea în toate împrejurările ca o chestiune de principiu”, a declarat ministrul britanic al Afacerilor Externe, Amanda Milling.
Locul de unde zeii sumerieni decolau spre alte planete
Situl în cauză, Eridu, se găsește în sudul Mesopotamiei și este considerat a fi cel mai vechi oraș din lume, datând din 5.400 î.Hr.
Un ministru irakian a susținut public că vechii zei sumerieni au călătorit intergalactic cu nave spațiale din Eridu.
Kazem Finjan, ministrul Transporturilor din Irak, a declarat în 2016, din Dhi Qar, sudul Irakului, unde urma să fie construit un aeroport, că primul spațioport din lume a fost construit acolo în jurul anului 5.000 î.Hr, susținând că civilizația antică Sumer, una dintre cele mai vechi cunoscute, a folosit aeroportul pentru explorarea spațiului și chiar a descoperit planeta Pluto.
Alături de un videoclip al conferinței de presă postat pe Twitter, Hayder al-Khoei, cercetător la Centrul pentru Studii Academice Shi’a, a scris: „Moment ciudat și nu a fost cineva suficient de curajos pentru a-l contrazice pe ministru”.
Multe ruine antice se găsesc în Dhi Qar, printre care orașele sumeriene Eridu și Ur - ce găzduiește impresionantul templu închinat zeului Nana - Ziguratul din Ur - excavat în anii 1930, parțial restaurat.
Eridu este cunoscut din textele sumeriene ca orașul zeului Enki, tatăl omenirii, prin primul om Adapa, „odrasla sa muritoare”, și cel care a salvat-o de potop.
Textele sumeriene, cea mai veche cronică scrisă, conțin, într-adevăr, povestiri surprinzătoare despre zei și „bărcile” lor zburătoare, despre războaiele dintre zei, ce par descrieri de războaie cu arme moderne și, poate cea mai ciudată, momentul în care zeii se hotărăsc să-și distrugă creaturile umane, lăsându-le pradă unui potop, ei suindu-se în navele zburătoare și privind din spațiu cataclismul de pe Terra. Numai că Enki își învățase protejații să construiască o navă închisă, cu multe ancore, care a stat pe loc în timpul deluviului, apoi s-a ridicat la suprafață.
17.000 de artefacte furate din muzeu în timpul războiului din Irak
Jafurile arheologice în Irak au avut loc cel puțin din secolul al XIX-lea, cu un „vârf” în timpul războiului din Irak din 2003.
Pe fondul surprizelor din traducerile textelor sumeriene, Saddam Hussein dăduse ordin ca nicio plăcuță de lut despre zeii sumerieni zburători să nu mai fie dată spre cercetare, stârnind nemulțumire în mediul academic internațional.
În aprilie 2003, în haosul iscat în Bagdad de pătrunderea tancurile americane, Muzeul Irakului a fost spart și jefuit, furându-se peste 30.000 de obiecte prețioase, inclusiv plăcuțe cu texte, care au ajuns în SUA.
În 2021, SUA au decis să returneze Irakului 17.000 de artefacte, inclusiv tableta ce conține Epopeea Ghilgameș, considerată unul dintre cele mai vechi texte religioase din lume.
Obiectul, care a fost confiscat de la muzeul Hobby Lobby în 2019, după ce un tribunal american a decis că a fost introdus ilegal în țară, fusese cumpărat de muzeu în 2014 cu 1,67 milioane de dolari pentru a-l expune la Muzeul Bibliei din Washington, fondat de miliardarul David Green.
Nu toți cercetătorii sunt de acord cu decizia SUA.
„Odată ce intră în măruntaiele Muzeului Irakului, este puțin probabil ca oamenii de știință să aibă vreodată acces la texte și nici savanții irakieni nu sunt capabili să le publice, având în vedere multe mii de texte nepublicate deja depozitate în muzeu de generații și în cea mai mare parte inaccesibile”, a declarat David Owen, profesor de Studii pentru Orientul Apropiat la Universitatea Cornell, pentru Live Science.
„Guvernul nostru ar trebui, în primul rând, să se asigure că toate artefactele sunt înregistrate și publicate înainte de repatriere. Acest lucru ar fi de mare beneficiu nu numai pentru noi, ci și pentru irakieni, care nu au resurse pentru a publica aceste texte. Orice mai puțin este o parodie”, a declarat Owen.
În prezent, Irakul are legi stricte împotriva jafurilor, iar oricine este găsit vinovat de scoaterea din țară a artefactelor arheologice, în funcție de importanța acestora, poate primi pedepse cu amenzi mari, cu închisoarea și chiar pedeapsa cu moartea.
Eridu, „spațioportul zeilor sumerieni”, este considerat un sit foarte valoros.