VIDEO Brazilia, paralizată. Bolsanaro a pierdut alegerile, susținătorii săi cer intervenția armatei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.11.2022 - 12:26

Brazilia continuă să fie paralizată de protestele susținătorilor preşedintelui brazilian în exerciţiu, Jair Bolsonaro, care a pierdut alegerile la limită în faţa lui Luiz Inacio Lula da Silva.

SHARE

Tensiunile continuau joi în Brazilia, unde preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro le-a cerut cu o zi în urmă susţinătorilor săi să pună capăt ultimelor blocaje rutiere, cauţionând în acelaşi timp "manifestaţiile legitime" după înfrângerea sa la limită în faţa lui Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile prezidenţiale, relatează Agerpres, citând AFP.

"Vă lansez un apel: deblocaţi drumurile. Nu mi se pare că asta face parte din manifestaţii legitime", a spus miercuri liderul de extremă-dreapta, într-un video difuzat pe reţelele de socializare, făcând referire la barajele menţinute în mai mult de jumătate din state, chiar dacă ele erau mult mai puţine decât marţi.

"Celelalte manifestaţii care au loc în toată Brazilia, în alte locuri, fac parte din jocul democratic, sunt binevenite", a adăugat el.

Citește și: Economia Turciei lui Erdogan se prăbușește. Inflația a urcat la 85,5% în octombrie. Record absolut!

Unii susţinători ai lui Bolsonaro au ameninţat jurnalişti, alții cer intervenția armatei

Ziua de mobilizare de miercuri a fost marcată de un episod violent: la un baraj rutier în apropiere de Mirassol, în statul Sao Paulo (sud-est), un şofer a intrat în manifestanţi, rănind cel puţin şapte persoane, conform CNN.

Unii susţinători ai lui Bolsonaro au ameninţat jurnalişti, între care şi o echipă a AFP, în special în Sao Paulo.

Conform site-ului de ştiri UOL, manifestaţii în favoarea unei intervenţii a armatei au avut loc miercuri în faţa unor clădiri militare din 11 state, dintr-un total de 27 de state.

Unii manifestanţi au scandat: ”Armata să salveze Brazilia!” şi ”Unit, poporul nu va fi niciodată învins!”

Aceste proteste au avut loc la o zi după un discurs al lui Jair Bolsonaro, fost căpitan militar nostalgic după dictatura militară (1964-1985), învins la limită la alegerile prezidenţiale de duminică de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).

Citește și: „Ardiles” din Las Fierbinți a pozat gropile de pe strada lui și Clotilde i le-a „plombat”. M-a sunat

El a rupt marţi tăcerea de două zile, spunând că "va respecta" Constituţia şi a dat undă verde tranziţiei spre succesorul său de stânga.

Dar a livrat şi un mesaj perceput ca o încurajare de către susţinătorii săi: "Manifestaţiile paşnice vor fi mereu binevenite".

Potrivit lui Bolsonaro, manifestaţiile sunt "rezultatul indignării şi al unui sentiment de nedreptate privind modul în care s-a derulat procesul electoral".

Barajele au dus la dificultăţi de aprovizionare în Brazilia, care se bazează aproape exclusiv pe reţeaua rutieră pentru a livra bunuri şi produse alimentare.

Confederaţia naţională a industriilor a avertizat marţi asupra "riscului unei penurii şi a unei lipse de combustibil" dacă barajele rutiere nu sunt ridicate rapid.

Site-ul de ştiri G1 estima că 70% dintre supermarketuri se confruntă cu probleme de aprovizionare la unele produse.

Bolsonaro a pierdut în faţa lui da Silva, obţinând 49,1% din voturi faţă de cele 50,9% câştigate de da Silva

Bolsonaro a pierdut în faţa lui da Silva, obţinând 49,1% din voturi faţă de cele 50,9% câştigate de da Silva. Aceasta a fost cea mai strânsă cursă prezidenţială de la revenirea Braziliei la democraţie în 1985 şi este prima dată când Bolsonaro a pierde un scrutin în cariera sa politică de 34 de ani.

Lui Bolsonaro i-a luat aproape două zile să se adreseze naţiunii şi au existat speculaţii că ar putea contesta rezultatul alegerilor după ce, înainte de alegeri, a pus sub semnul întrebării temeinicia sistemului electoral al Braziliei. Într-un discurs susţinut marţi la reşedinţa prezidenţială, care a durat mai puţin de două minute, el a spus că va continua să respecte Constituţia. Pe de altă parte, a încurajat protestele susţinătorilor săi, atât timp cât acestea sunt paşnice.

Imediat după aceea, şeful administraţiei prezidenţiale a declarat reporterilor că Bolsonaro l-a autorizat să înceapă procesul de predare a puterii, iar mai târziu, tor în cursul zilei de marţi, preşedintele le-ar fi spus membrilor Curţii Supreme că lupta lui electorală împotriva lui da Silva a luat sfârşit. ”S-a terminat. Deci, să privim înainte”, a spus el, potrivit judecătorului Curţii Supreme Luiz Edson Fachin, care s-a întâlnit în privat cu liderul conservator. Fachin a făcut aceste declaraţii într-un videoclip difuzat de canalele de ştiri braziliene.

Asemenea fostului preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, pe care Bolsonaro îl admiră, el a susţinut că aparatele electronice de vot sunt vulnerabile la fraudă. Cu toate acestea, nu a oferit nicio dovadă, nici măcar atunci când instanţa electorală i-a cerut acest lucru.

Mulţi dintre susţinătorii săi pun astfel la îndoială rezultatele, iar şoferii de camion care îl susţin pe preşedinte au instituit sute de baraje rutiere în toată ţara pentru a protesta faţă de rezultatul alegerilor. Miercuri dimineaţa, poliţiştii au declarat că au înlăturat 630 de blocaje de pe autostrăzi, dar încă mai sunt peste 150.

La o blocadă din statul Sao Paulo, protestatarii au incendiat, marţi, cauciucuri. Cozi uriaşe de maşini se înşiruiau de-a lungul autostrăzii. În Itaborai, o regiune din statul Rio de Janeiro, un reporter de la Associated Press i-a văzut pe şoferii de camion îngenunchind în faţa ofiţerilor de poliţie şi refuzând să plece.

Guvernatorul din Sao Paulo, Rodrigo Garcia, a declarat marţi că timpul negocierilor s-a încheiat şi nu exclude utilizarea forţei pentru a îndepărta barajele.

Cu toate acestea, susţinătorii lui Bolsonaro au continuat să reziste. Utilizatorii de pe reţelele sociale, inclusiv pe mai multe grupuri de chat pe Telegram şi WhatsApp, au cerut armatei să iasă în stradă, Congresul şi Curtea Supremă să fie desfiinţate, iar preşedintele să rămână în funcţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te