VIDEO Bodyguardul lui Putin, ministru al Situațiilor de Urgență. Predecesorul a căzut de la 27 metri

DE Elena Andrei | Actualizat: 25.05.2022 - 11:03
Bodyguard al lui Putin, ministru al Situațiilor de Urgență/foto: kommersant
Putin a fost vizibil tulburat la înmormântarea lui Zinicev/foto: tv zvezda

Putin și-a promovat garda personală de corp la rangul de ministru al Situațiilor de Urgență, după ce predecesorul său a căzut în mod misterios de la 27 de metri înălțime într-o cascadă.

SHARE

Vladimir Putin l-a promovat pe fostul său bodyguard personal în funcția de nou ministru al Urgențelor la Kremlin, la câteva luni după ce predecesorul său a căzut în mod misterios de pe o cascadă și a murit.

Generalul-maior Alexander Kurenkov, în vârstă de 49 de ani, nominalizat astăzi de Putin, este cea de-a șasea gardă de corp a președintelui rus care este numită într-o funcție guvernamentală înaltă.

Ultimul om care a ocupat acest post a fost Evgheni Zinicev, de asemenea fostă gardă a lui Putin, care a murit căzând într-o cascadă de 27 de metri, existând suspiciuni de crimă.

Poreclit „omul fără chip", se știu puține lucruri despre trecutul lui Kurenkov, în afara faptului că a servit în cadrul agenției de contrainformații FSB, precum și în cadrul FSO, responsabilă cu paza înalților oficiali.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat că „Putin îl cunoaște bine, personal”.

„Alegerea acestuia înseamnă că, potrivit șefului statului, calitățile personale, de serviciu și profesionale ale lui Kurenkov îi vor permite să îndeplinească această funcție”.

Surse de la Kremlin afirmă că Putin, din ce în ce mai paranoic, are încredere doar în cei care și-au dovedit loialitatea apărându-i viața.

Predecesorul a căzut în cascadă cu un grup întreg

Predecesorul lui Kurenkov, Zinicev, era pregătit pentru a fi succesorul lui Putin, dar a fost ucis încercând să salveze un om la cascada Kitabo-Oron, Siberia, ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO, în septembrie.

Putin a fost vizibil tulburat la înmormântarea lui Zinicev, numind moartea acestuia o „pierdere personală de neînlocuit”.

Citește și

VIDEO Londra trimite în Marea Neagră nave de război să escorteze transportul de cereale ucrainene

VIDEO Putin a apelat la specialiștii lui Assad în butoaie TNT, devastatoare în Siria

Zinicev, fost agent KGB, ocupase deja funcția de director adjunct al FSB și pe cea de al doilea la comanda Ministerului Apărării.

Zinicev deținea gradul de general și a avut o ascensiune spectaculoasă sub conducerea lui Putin, fiind pregătit pentru un nou rol puternic în Consiliul de Securitate al Kremlinului atunci când a fost ucis în misteriosul incident din Arctica.

Valeri Solovei - sursă a canalului Telegram „General SVR” - a afirmat că generalul a fost ucis. 

„Nu a murit singur, au murit mai multe persoane împreună cu el. Bărbatul pe care ar fi încercat să îl salveze, documentaristul și cameramanul Alexander Melnik, în vârstă de 63 de ani, a murit și el. Putin i-a acordat lui Zinicev o distincție postumă de Erou al Rusiei”, scrie Solovei.

Ministrul se afla în Arctica pentru un exercițiu, dar, în loc să participe la acesta în funcția de comandă, a ajuns în cel mai periculos loc al zonei, pe marginea cascadei. Nu este clar de ce securitatea ministrului nu l-a oprit sau dacă a fost însoțit de securitate. Unele surse spun că Alexander Melnik a încercat să-l salveze și au căzut amândoi. Nu se știe nici dacă alte persoane au murit sau au fost rănite în incident. Cert este că la Moscova s-a raportat după două ore, o versiune „cosmetizată”.

Înlocuitorul său, Kurenkov, a fost director adjunct al Gărzii Naționale Ruse, care răspunde direct în fața lui Putin.

În ultimii ani a fost promovat la rangul de general-maior.

Se așteaptă ca numirea fostului bodyguard să fie aprobată de Parlamentul rus.

În Rusia, funcția de ministru pentru Situații de Urgență este una de profil înalt, fiind  considerată și un portofoliu cheie pentru securitate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te