Mercenarii ruși Wagner au minat totul, până și ursuleți de pluș, când au părăsit Libia

DE Adina Mutăr | 07.06.2021 - 20:06
Mercenarii ruși au minat și ursuleții de pluș/Foto: aa.com.tr

Mercenarii ruși au minat totul în Libia, de la străzi, case, până la jucării, potrivit unui raport publicaat luni de cotidianul britanic The Independent.

SHARE

„Mercenarii ruși au fugit din capitala libiană vara trecută, lăsând în urmă case și curți minate”, a scris ziarul citând experți libieni în deminare.

„Au atașat explozivi la scaunele de toaletă, uși, până și la ursuleți de pluș, concepuți să detoneze la atingere.”


Cea mai șocantă capcană a fost o cutie de băuturi răcoritoare goală, deoarece copiilor libieni le place să zdrobească aceste recipiente.

„Ne-au studiat, chiar și cum se jucau copiii noștri. E foarte trist că au plănuit să omoare copii”, a declarat Rabie al-Jawashi, șeful Fundației Free Fields, o agenție libiană de deminare. „Știau cum gândim noi.”

Potrivit acestuia, mii de familii libiene nu se pot întoarce la casele lor din cauza explozivilor puși de ruși.


„Este un lucru trist să vezi gunoiul mondial adunat în Libia", a declarat Mohammed Zlateni, un lider al experților în deminare.

„Cei care sunt responsabili sunt cei care au susținut părțile în războiul civil din Libia. Dacă nu ar fi existat sprijin extern, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Noi, libienii, plătim acum prețul”, a spus el.

Citește și

Senatul a adoptat legea care blochează accesul firmelor Chinei comuniste la rețelele 5G

Serviciul secret din Republica Moldova critică deschiderea unor secții de vot în Transnistria

 

Vara trecută, echipele Free Fields au fost printre primile care au intrat în zone aflate sub controlul mercenarilor Wagner, care au luptat pentru generalul rebel Khalifa Haftar, unde deminatorii au găsit în interiorul caselor echipamente de culturism, sticle de apă și cutii de lapte pline cu explozibili.


Experții au găsit, de asemenea, graffiti pe pereți în limba rusă și sârbă, cu instrucțiuni despre cum să fie deschise ușile la baie fără a declanșa explozivii, în caz că intra vreun mercenar rus „rătăcit”.


„O toaletă a fost proiectată cu un senzor pentru a declanșa 9 lb de TNT atunci când o persoană se așeza pe scaun. Am găsit un ursuleț de pluș atașat la șase fire, care exploda atunci când cineva se îndrepta spre el din orice direcție”, potrivit experților.

Au fost găsite și tot soiul de mine „inovatoare”, inclusiv una ce se desfășoară singură și se autodistruge în 100 de ore, o mină antipersonal cu raze laser și combinații sinistre, cum ar fi minele capccană, în care una este de momeală și alta explodează.


Războiul civil din Libia, care a continuat de la uciderea lui Muammar al-Qaddafi în 2011, a luat amploare în 2019, când generalul rebel Khalifa Haftar a asediat Tripoli și aproape a reușit să răstoarne guvernul recunoscut la nivel internațional, până la intervenția militară a Turciei în favoarea acestuia.


Noul guvern de unitate al Libiei este condus de prim-ministrul Abdul Hamid Dbeibeh și a intrat în funcție în martie 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te