VIDEO Bangladeshul, „cimitir” de vapoare: Deșeuri toxice pe plaje și în ocean, muncitori exploatați

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.09.2023 - 08:21
Bangladeshul, „cimitir” de vapoare: Deșeuri toxice pe plaje și în ocean, muncitori exploatați - Foto: captură video

Bangladeshul a devenit un „cimitir” de vapoare și o „bombă” ecologică. Un raport realizat de două ONG-uri arată cum se dezmembrează navele europene pe șantierele din această țară fără nicio regulă de mediu și de siguranță, iar muncintorii sunt exploatați la maximum.

SHARE

ONG-urile Human Rights Watch şi Shipbreaking Platform denunță dezmembrarea în Bangladesh a navelor ce provin de la "numeroase companii maritime europene" în şantiere "periculoase" pentru muncitori şi care "poluează" mediul şi care profită de "lacunele reglementărilor internaţionale", informează Agerpres, citând AFP.

În opinia acestor ONG-uri, Uniunea Europeană trebuie să modifice reglementările pentru a "umple aceste lacune legale" şi să promoveze dezmembrarea navelor care şi-au încheiat activitatea fără pericole pentru muncitori şi mediu.

La rândul lor, companiile de transport maritim trebuie să "investească în construirea" unor unităţi de reciclare care "să protejeze pe deplin drepturile muncitorilor" şi să asigure tratarea "sigură şi responsabilă" a deşeurilor, au declarat Human Rights Watch şi Shipbreaking într-un comunicat.

Citește și: România urmează să fie condamnată de CJUE pentru că nu a închis 68 de depozite de deşeuri ilegale

Bangladeshul, „cimitir” de vapoare: Deșeuri toxice pe plaje și în ocean, muncitori exploatați

Aceste organizaţii, care au publicat joi, 28 septembrie, un raport cu privire la activităţile de acest tip din Bangladesh, acuză şantierele din această ţară care se ocupă cu dezmembrarea vapoarelor că în multe cazuri nu respectă măsurile de siguranţă, că "aruncă deşeurile toxice direct pe plajă şi în natura înconjurătoare", că expun personalul la "condiţii de muncă periculoase" şi "că le refuze muncitorilor un salariu decent, odihnă sau compensaţii în caz de vătămare".

Potrivit raportului, "în Bangladesh, speranţa de viaţă a bărbaţilor care lucrează în industria de dezmembrare a navelor este cu 20 de ani sub medie". Navele demontate "conţin materiale toxice", precum "azbest, metale grele, ulei" sau "vopsele şi compuşi toxici", dar, "în multe cazuri, aceste substanţe periculoase nu sunt identificate corect", iar "muncitorii sunt astfel expuşi la vapori şi materiale toxice fără protecţia necesară", conform raportului.

Citește și: Plasticul reciclat poate fi mai toxic și nu reprezintă o soluție pentru poluare, susţine Greenpeace

"Companiile care demontează nave în şantierele periculoase şi poluante ale Bangladeshului obţin profituri în detrimentul vieţilor bangladezilor şi al mediului", a protestat Julia Bleckner, cercetător principal pe problematica asiatică în cadrul Human Rights Watch, citată în comunicat.

Peste 520 de nave, dezmembrate de circa 20.000 de muncitori din Bangladesh în trei ani

Cele două ONG-uri notează că Bangladesh este "o destinaţie preferată pentru dezmembrarea navelor".

Din 2020, "aproximativ 20.000 de muncitori din Bangladesh au dezmembrat peste 520 de nave, un tonaj cu mult superior oricărei alte ţări".

Citește și: Rafinăria Brazi a fost amendată de Garda de Mediu. 500.000 lei pentru poluare cu hidrogen sulfurat

"Dezmembrarea navelor în zone afectate de de maree expune muncitorii la riscuri inacceptabile, cu consecinţe mortale, şi provoacă daune ireparabile ecosistemelor de coastă vulnerabile", a avertizat Ingvild Jenssen, director şi fondator Shipbreaking Platform.

"Costul reciclării durabile a navelor trebuie suportat de sectorul transportului maritim, nu de oamenii şi mediul din Bangladesh", a adăugat ea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te