VIDEO Avionul invizibil de 350.000.000 $, cu care SUA intimidează Rusia, China şi Iranul

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.08.2024 - 17:01

VIDEO Avionul invizibil de 350.000.000 $, cu care SUA intimidează Rusia, China şi Iranul. Avionul de luptă F-22 Raptor, care se așteaptă să fie înlocuit cu superaeronava „Next Generation Air Dominance” (NGAD), și-a demonstrat poziția ca avion de război-cheie.

SHARE

VIDEO Avionul invizibil de 350.000.000 $, cu care SUA intimidează Rusia, China şi Iranul. Avionul de luptă F-22 Raptor, care se așteaptă să fie înlocuit cu superaeronava „Next Generation Air Dominance” (NGAD), și-a demonstrat poziția ca avion de război-cheie în inventarul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF).

Într-o demonstrație recentă de forță și de integrare militară în creștere, mai multe F-22 Raptor au participat la marele exercițiu militar din Australia, „Pitch Black 2024”.

VIDEO Avionul invizibil de 350.000.000 $, cu care SUA intimidează Rusia, China şi Iranul

Forțele aeriene americane au trimis șase F-22 Raptors, de la Escadrila 27 de luptă, de la Joint Base Langley-Eustis, Virginia, la Tindal, luna trecută, marcând momentul când prima dată avioanele F-22A au luat parte la acest exercițiu.

USAF a remarcat că Raptor a efectuat aproximativ 80 de zboruri, pe parcursul exercițiilor, în timp ce s-a integrat cu aparatele de zbor din alte 19 țări.

USAF susține că F-22A are un avantaj distinct în orice scenariu de luptă, datorită tehnologiei sale avansate stealth, manevrabilității remarcabile și capacității de supercroazieră.

Citeşte şi: VIDEO Care e cel mai bun avion invizibil din lume? F-35 al SUA, J-20 al Chinei ori Suhoi rusesc?

Serviciul de presă al Forţelor Aeriene Americane a spus în declarația sa oficială că „desfășurarea F-22 Raptor, în Exercise Pitch Black, permite forțelor europene și celor ale Pacificului să experimenteze direct avantajele operaționale pe care le aduce, promovând interoperabilitatea și îmbunătățind strategiile de apărare colectivă”.

Desfășurarea este de o importanță considerabilă, deoarece Australia ar putea susține Statele Unite, în cazul extinderii conflictului indopacific, care implică China, conform Eurasian Times.

S-a înțeles pe scară largă că, în cazul unui conflict între SUA și China, asupra Taiwanului, bazele militare americane din Pacific, precum Hawaii și Guam, ar putea fi folosite ca rampe de lansare pentru operațiunile aeriene ale SUA, conform Eurasian Times.

Citeşte şi: VIDEO SUA au pierdut 2 avioane de luptă de 200.000.000$ în doar 4 zile. F-22 nu a fost bine spălat

Totuși, dacă SUA au acces la Baza Aeriană Darwin și Australia decide să asiste SUA, această bază a Forțelor Aeriene Regale Australiane (RAAF) ar putea fi folosită de luptătorii și bombardierii americani, pentru operațiunile indopacifice.

Canberra totuși nu și-a manifestat nici un interes, în a ajuta SUA într-un conflict cu Beijingul.

Cu toate acestea, prima desfășurare vreodată a F-22 Raptor, la exercițiile militare australiene, este demnă de remarcat, având loc în mijlocul dezbaterilor în curs despre viitorul său în cadrul Armatei.

În timp ce Raptor trebuia inițial să fie retras și urmat de generația a șasea NGAD, până în anii 2040, incertitudinea actuală cu privire la NGAD îl lasă pe Raptor fără un succesor desemnat, pentru moment.

Generalul Kenneth S. Wilsbach, șeful Comandamentului de luptă aerian, a spus : „Nu există un înlocuitor de F-22. F-22 este o aeronavă fantastică.

Citeşte şi: Rușii îi atacă pe americani în Siria. SUA trimit F-22A Raptor ce doboară simultan mai multe ținte

De fapt, plănuim mai multe upgrade-uri ale avionului în timp ce vorbim și nu există nici o înlocuire oficială a F-22, în acest moment.” El a explicat: „Nu există un înlocuitor oficial de F-22. Nu există. Pentru că nu ne-am hotărât... Nu am selectat sursa”.

Foto: Profimedia Images

Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a anunțat pe 30 iulie că Forțele Aeriene ale SUA vor întrerupe programul Next Generation Air Dominance pentru câteva luni, pentru a evalua dacă acesta este pe cursul corect cu programul de luptă menit să înlocuiască F-22.

Foarte mulţi bani

În plus, există o creștere din ce în ce mai mare pentru a păstra vechii F-22 Raptors, pe care armata plănuia să se retragă de ceva timp.

USAF intenționează să retragă 32 de avioane Block 20, mai vechi, deoarece modernizarea acestora ar costa milioane de dolari, despre care serviciul consideră că ar putea fi alocate mai bine, în altă parte.

Cu toate acestea, chiar și Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea dezafectării acestor avioane vechi, de generația a cincea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te