VIDEO Avioane Gripen ale Suediei opresc un bombardier supersonic al Rusiei. De ce e fără precedent?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.06.2024 - 16:39

VIDEO Avioane Gripen ale Suediei opresc un bombardier supersonic al Rusiei. Este prima oară de la aderarea Suediei în NATO când se întâmplă un asemenea incindet.

SHARE

Forțele aeriene suedeze au reperat și interceptat un bombardier rusesc Su-24 care a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian suedez la est de vârful sudic al insulei Gotland în seara zilei de 14 iunie, marcând prima incursiune de acest fel de când Suedia a aderat la NATO.

VIDEO Avioane Gripen ale Suediei opresc un bombardier supersonic al Rusiei. De ce e fără precedent?

 Două avioane militare JAS ale Forțelor Aeriene Suedeze #Swedish Air Force au fost nevoite să decoleze vineri pentru a respinge o încălcare a spațiului aerian suedez de către un avion de vânătoare militar rusesc SU-24 pe insula Gotland, în sud-estul țării nordice,

Incidentul, care urmează unor încălcări similare ale spațiului aerian al Finlandei, subliniază tensiunile crescute dintre Rusia și statele membre NATO în urma războiului în curs de desfășurare din Ucraina

Aeronava rusă nu a răspuns la avertismentele părții suedeze, ceea ce a determinat două avioane de luptă suedeze Jas-39 Gripen să escorteze Su-24 în afara spațiului aerian al țării.

Lipsă de respect

"Comportamentul Rusiei este inacceptabil și arată o lipsă de respect față de integritatea noastră teritorială. Am monitorizat întreaga desfășurare a evenimentelor și am fost la fața locului pentru a interveni", a declarat comandantul Forțelor Aeriene suedeze Jonas Vikman, citat în comunicatul de presă al Forțelor Armate Suedeze, scrie presa ucraineană

Incidentul are loc la doar câteva zile după ce Finlanda, care a aderat la NATO alături de Suedia după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, a raportat zboruri neautorizate similare ale avioanelor de luptă rusești în apropierea granițelor sale.

Citește și: Acordul Statele Unite - Ucraina care pune Rusia în inferioritate. Vor fi escadrile de luptători

Forțele armate suedeze au precizat că ultimele astfel de încălcări ale spațiului aerian suedez de către avioane rusești Su-27 și Su-24 au avut loc în 2022, înainte de aderarea țării la NATO, tot deasupra Gotland.

Putin, tot mai obraznic

Rapoarte anterioare au indicat o creștere cu 20-25% a numărului de intervenții ale avioanelor de luptă NATO pentru interceptarea avioanelor rusești care se apropie de spațiul aerian al Alianței deasupra regiunii Mării Baltice în primul trimestru al anului 2024."Ultima astfel de activitate intensificată a aviației ruse, în timpul căreia au avut loc lovituri în vestul Ucrainei, a fost înregistrată în noaptea de 11-12 iunie anul acesta", se mai arată în comunicat.

Toate avioanele aliate au fost oprite în termen de patru ore de la prima actualizare a comandamentului pe rețelele de socializare.

Citește și: Rusia atacă aerodromuri în Ucraina cu bombe cu dispersie. F-16, păstrate în România și Polonia?

Forțele armate ucrainene au declarat că toate cele 17 drone de atac de tip Shahed și șapte din cele 14 rachete lansate de Rusia în cursul nopții au fost doborâte în zbor. Interceptările au avut loc deasupra regiunilor Khmelnytskyi, Kharkiv, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Zaporizhzhia, Odesa și Kirovohrad.

Ce este Su-24

Sukhoi Su-24 (numele de referință NATO: Fencer) este un bombardier tactic supersonic, pentru toate condițiile meteorologice, dezvoltat în Uniunea Sovietică. Aeronava are o aripă cu bătaie variabilă, două motoare și un aranjament de scaune alăturate pentru echipajul său de două persoane. A fost primul avion al URSS care a avut la bord un sistem digital integrat de navigație/atac[1].

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te