VIDEO Avioane F-35 ale NATO în Europa au obținut undă verde pentru misiuni de atac nuclear

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.11.2023 - 19:35
Avioanele F-35 ale Olandei au obținut certificare pentru misiuni de atac nuclear - Foto: USAF (imagine cu caracter ilustrativ)
Avioanele F-35 ale Olandei au obținut certificare pentru misiuni de atac nuclear - Foto: USAF (imagine cu caracter ilustrativ)

Avioane F-35 ale NATO în Europa au obținut certificare pentru misiuni de atac nuclear. O parte din avioanele de vânătoare F-35A operate de NATO din Europa a făcut un pas mai aproape de a deveni platforme complet capabile de atac nuclear.

SHARE

Avioane F-35 ale NATO în Europa au obținut certificare pentru misiuni de atac nuclear. Un anunț din Olanda arată că avioanele sale F 35A au primit „certificarea inițială pentru misiunea de descurajare”.

U.S. Air Force a anunțat anterior că scopul este ca F-35A să fie certificat pentru a transporta bomba nucleară B61-12 – așa-numită „aeronavă cu două capacități (DCA”) – până în ianuarie 2024.

Avioane F-35 ale NATO în Europa au obținut certificare pentru misiuni de atac nuclear

Johan van Deventer, comandantul Comandamentului Olandez de Luptă Aeriană a postat pe X/ Twitter, că avioane ale sale sunt „gata de operații”.

„#ACC „Ready for Operations” a fost rezultatul echipei din SUA care ne-a inspectat săptămâna aceasta. Acest lucru ne oferă certificarea inițială pentru misiunea de descurajare cu F-35. Un pas important în tranziție. Făcut posibil prin munca în echipă.”

Comentariile oficiale privind partajarea nucleară NATO sunt mai puțin publice.

Din postare rezultă că Forțele Aeriene din SUA au vizitat Comandamentul Aerien de Luptă Olandez - responsabil pentru Flota operațională F-35A a Forțelor Aeriene Regale Olandeze (RNLAF) - și au inspectat pregătirea operațională a acestuia.

S-a făcut o determinare cu privire la capacitatea RNLAF de a-și asuma rolul de lovitură nucleară cu F-35A, rezultând certificarea aferentă.

Pe lângă o fotografie a unui avion de testare F-35A încărcat cu versiuni de testare ale bombei B61-12, van Deventer a inclus și o fotografie a unei monede, pe care scrie: „A 5-a generație de descurajare – Sigur, sigur, de încredere”.

B61-12, ce introduce un pachet de ghidare a sistemului de navigație inerțială (INS), este o bombă care costă mai mult decât greutatea sa în aur.

Este o combinație de componente noi, cum ar fi kitul de ghidare de precizie, și componente recondiționate din variantele anterioare B61-3, 4, 7 și 10, toate având randamente variabile.

Până acum, U.S. Air Force nu a anunțat că F-35A, ale sale sau ale oricărei alte națiuni, au fost certificate pentru a transporta B61-12, scrie The War Zone.

Certificarea operațională pentru F-35A DCA era planificată pentru ianuarie 2024.

B61-12 – indiferent dacă pot folosi ghidarea de precizie sau nu – sunt setate să înlocuiască toate cele 150 de versiuni anterioare B61 aflate în prezent la șase baze din Europa. 

Citește și: VIDEO Avionul nuclear american B-52, pentru prima oară în Coreea de Sud. Ce misiune are

Acestea includ bombe prepoziționate la unități din Belgia, Germania, Italia și Olanda, pe care armata americană le-ar putea pune la dispoziție forțelor aeriene din acele țări în timpul unei crize majore, ca parte a unui acord de partajare nucleară NATO.

În ceea ce privește Olanda, în special, Baza Aeriană Volkel găzduiește 10-15 bombe nucleare B61, pentru livrare de către avioanele RNLAF F-16. 

Citește și: Rusia avertizează SUA și NATO cu un război nuclear. Șoigu: „Vor să submineze securitatea Rusiei”

Indiferent de statutul B61-12, este clar că Olanda, cel puțin, se pregătește să-și transfere muniția nucleară pe avionul stealth F-35, aceste avioane fiind acum certificate pentru misiune. 

Odată ce bombele sunt disponibile, F-35A, cu capacitatea sa de a pătrunde profund în apărarea antiaeriană modernă, constituie un atu nuclear formidabil pentru NATO.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te