VIDEO Arma secretă invizibilă, ce dizolvă orice țintă de la km distanță, ar putea ajunge în Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.04.2024 - 17:04
Arma secretă invizibilă, ce dizolvă orice țintă de la km distanță, ar putea aunge în Ucraina - Foto: Profimedia images
Arma secretă invizibilă, ce dizolvă orice țintă de la km distanță, ar putea aunge în Ucraina - Foto: Profimedia images

Arma secretă invizibilă, ce dizolvă orice țintă de la km distanță, ar putea ajunge în Ucraina. Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei cel mai recent prototip de armă laser pentru apărarea antiaeriană, DragonFire, anunță ministrul britanic al Apărării

SHARE

Arma DragonFire, cu un preț de 10 lire sterline pe lovitură, a fost lansată rapid pe fondul amenințării tot mai mari a conflictelor din Gaza și Ucraina.

DragonFire este o armă invizibilă și silențioasă care funcționează la o lungime de undă nedetectabilă pentru ochiul uman. 

Arma secretă invizibilă, ce dizolvă orice țintă de la km distanță, ar putea ajunge în Ucraina

Super arma invizibilă DragonFire a Marii Britanii - este un laser capabil să doboare dronele și rachetele inamice va fi pe navele de război ale Marinei Regale până în 2027, pe fondul amenințării tot mai mari a conflictelor din Ucraina și Gaza.

"Ceea ce vreau să fac este să accelerez ceea ce de obicei ar fi un proces foarte lung, posibil de până la 10 ani, până la un termen mult mai scurt și să le desfășurăm, potențial pe nave și potențial pe uscat", a declarat ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps.

Grant Shapps, secretarul Apărării, a declarat joi, cu ocazia unei vizite la laboratorul DragonFire, că arma, care poate lovi o monedă de la un kilometru distanță, "ar putea avea ramificații uriașe".

Citește și: VIDEO Bomba „Ciocanul” a Franței a „nivelat” pozițiile rușilor în Herson. „Pentru copiii din Odesa”

Shapps a declarat că Marea Britanie intenționează să adauge DragonFire la arsenalul său până în 2027, dar lucrează pentru a vedea dacă poate trimite prototipuri în Ucraina mai devreme - chiar dacă acestea nu sunt 100% rafinate.

"Sunt absolut sigur că ceea ce se întâmplă aici este foarte special și la un nivel pe care este puțin probabil ca alte țări să îl reproducă, deoarece este foarte avansat", a spus el. 

"Produsul în sine este cu adevărat cu ani înainte".

Sursa foto: Profimedia images

Marea Britanie a accelerat dezvoltarea armelor cu laser în contextul unor evenimente geopolitice precum războiul din Ucraina și din Orientul Mijlociu. În primul rând, se intenționează să se instaleze lasere pe navele flotei britanice, iar apoi să se desfășoare pe uscat.

Arma funcționează prin concentrarea a 37 de canale de fascicule laser de 1,5 kW, dispuse într-o matrice hexagonală, și prin combinarea lor cu ajutorul unor oglinzi pentru a fuziona și amplifica puterea, un fenomen fizic cunoscut sub numele de interferență constructivă.

Tim Kendall, un fizician senior în domeniul laserului de la DSTL, care a ajutat la construirea DragonFire, a declarat că acest lucru creează "un fascicul laser perfect" care poate fi lansat printr-o lentilă telescopică.

Sursa foto: Profimedia images

Arma este invizibilă și silențioasă, deoarece lungimea de undă a luminii este de aproximativ un micron, care nu poate fi văzută de ochii umani și este apropiată de spectrul infraroșu al luminii.

Testele armei, realizate cu un sistem de ghidare aproape în întregime pe măsură și cu piese laser din comerț, au distrus drone și au făcut să explodeze mortiere în mai puțin de cinci secunde.

Laserul poate lovi dronele la o fracțiune din costul lansării rachetelor de interceptare, care poate ajunge la zeci și sute de mii de lire sterline, potrivit The Telegraph.

Sursa foto: Profimedia images

Arma DragonFire trage cu „viteza luminii” și topește metalul instantaneu 

DragonFire se deplasează cu viteza luminii, iar raza sa de acțiune este încă clasificată. Acesta transformă instantaneu suprafața metalului într-o plasmă de 3.000C și poate arde în câteva secunde tablă, fuselaj și arme.

Deși tehnologia nu este pregătită pentru a fi folosită în luptă, dl Shapps a recunoscut că poartă discuții cu oamenii de știință militari despre cum poate Marea Britanie să avanseze DragonFire pentru a fi folosit la sol în timpul unui conflict. 

"Există un conflict real care are loc în Europa chiar acum, pentru care avem o armă unică de ultimă generație care ar putea fi utilă.

"Să spunem că nu trebuie să fie 100% perfectă pentru ca ucrainenii, poate, să pună mâna pe ea. 2027 este încă data, din acest moment, dar, bineînțeles, voi căuta să văd ce putem face pentru a o accelera."

Sistemul a fost construit cu intenția de a distruge dronele, pe care conflictele din Israel și Ucraina le-au evidențiat ca fiind cea mai recentă frontieră a războiului modern. 

Dar dl Shapps crede că sistemul este suficient de puternic pentru a neutraliza proiectilele care se deplasează mai rapid, cum ar fi rachetele balistice.

"Nu este vorba doar de dronele lente la 120 de noduri. Ar trebui să fie capabil, în cele din urmă, să doboare și rachete costisitoare care se apropie", a spus el.

Matt Cork, un manager de proiect la DSTL, a declarat reporterilor că DragonFire ar putea fi predat pentru "experimentare de către utilizatori" unui număr de membri ai armatei în septembrie, Grupul 7 de apărare aeriană urmând să testeze tehnologia.

Versiunea terestră a DragonFire este încă destinată ca tehnologie de apărare aeriană la sol și va fi montată pe un camion, moment în care experții armatei britanice vor oferi feedback cu privire la modul în care ar putea fi îmbunătățită și vor evidenția eventualele probleme.

DragonFire va urma navele britanice de vânătoare de mine trimise în Ucraina
Acest lucru se întâmplă în timp ce două foste nave britanice de vânătoare de mine care au fost predate Ucrainei au sosit la Portsmouth, pregătite pentru misiunea lor finală de deminare a Mării Negre.

Eduard Fesko, ambasadorul interimar al Ucrainei în Marea Britanie, a urmărit joi intrarea în port a navelor Chernihiv și Cherkasy - cunoscute anterior sub numele de HMS Grimsby și HMS Shoreham.

Marinarii ucraineni și noile lor nave sunt acum la "capacitate operațională deplină", a declarat Royal Navy, după ce au finalizat pregătirea alături de personalul britanic.

Guvernul a anunțat în decembrie că două nave de război din clasa Sandown au fost scoase din uz de către Royal Navy pentru a fi transferate armatei ucrainene, care le va folosi pentru a începe să deminare a celor aproximativ 300 de mile pătrate de mine din Marea Neagră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te