VIDEO Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.08.2024 - 11:24
Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi- Foto: Kyiv Post (imagine cu caracter ilustrativ)
Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi- Foto: Kyiv Post (imagine cu caracter ilustrativ)
Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi- Foto: Militarnîi (imagine cu caracter ilustrativ)
Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi- Foto: Militarnîi (imagine cu caracter ilustrativ)

Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat existența și prima utilizare a noului vehicul aerian fără pilot al Ucrainei, despre care a spus că a fost deja folosită cu succes.

SHARE

Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi.

Ăn noaptea de sâmbătă, 24 august, un depozit de muniții a explodat în regiunea Voronej. Înainte de lovitură, zgomotul unui motor cu reacție s-a auzit pe cer de la o aeronavă neidentificată care zbura către ținte rusești.

„Chiar astăzi a avut loc prima și cu succes utilizare în luptă a noii noastre arme”, a declarat ulterior Zelenski, fără să spună unde a fost folosită.

Arma misterioasă cu care Ucraina crede că va câștiga războiul. Are în vizor 20 de aeroporturi

„Este o clasă absolut nouă de arme – racheta/drona ucraineană Palîanîția. Aceasta este noua noastră metodă de a riposta agresorului. Inamicul a fost lovit. Mulțumesc tuturor celor care ne-au oferit-o: tuturor dezvoltatorilor, producătorilor și luptătorilor noștri. Sunt mândru de voi”, a spus Zelenski, potrivit Defense Express.

P

Despre existența unei drone kamikaze cu rază lungă de acțiune propulsată cu reacție s-a zvonit de ceva timp, dar aproape totul în legătură cu aceasta era clasificat.

Imagini și videoclipuri au apărut atât pe rețelele sociale ucrainene, cât și pe cele rusești, care arată zborul de testare al unui design destul de diferit de dronă cu propulsie cu reacție, care are o configurație mai tradițională.

Citește și: Rusia a retras complet Flota Mării Negre. A dus-o în Novorossisk și a blocat intrarea cu șlepuri

Deși anunțul lui Zelenski privind utilizarea noii „drone cu rachete” a coincis cu un atac asupra unui depozit de muniții din regiunea Voronej cu o seară înainte, ministrul ucrainean al Industriilor Strategice, Oleksandr Kamîșin, a declarat că Palîanîția nu a fost încă folosită în interiorul Rusiei.

“A Ukrainian 🇺🇦 jet drone “Palyanytsia” was successfully used for the first time tonight against military target in Russia 🇷🇺”👀👊🏻

Volodymyr Zelensky pic.twitter.com/ZWBGSDajxO

— La Punchline de Yakovleff (@G_Yakovleff) August 24, 2024 >

„Este atât o dronă, cât și o rachetă. Și vor fi mai multe drone-rachete, așa cum există deja mai multe drone de atac cu rază lungă de acțiune. Este următorul pas în evoluția tehnologiei de apărare ucrainene. Așteptam cu nerăbdare momentul în care demonstra eficacitatea acestuia în fața inamicului.”

Citește și: Germania permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu arme germane

După ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat de Ziua Independenței că Ucraina are în serviciu o nouă dronă-rachetă, un videoclip oficial cu aceasta a fost publicat duminică dimineață.

Scopul dezvoltării acestei arme este pentru a fi utilizată asupra aerodromurilor rusești și alte obiective din unde Federația Rusă bombardează Ucraina.

În acest caz, Ucraina nu ar mai avea de ce să ceară acordul aliaților pentru a folosi armele acestora pe teritoriul rusesc, fiind un produs autohton.

Metoda de lansare este cu un sistem la sol, și nu o decolare independentă de pe pistă.

În cei doi ani și jumătate de război la scară largă, Rusia a lansat 10.000 de rachete de diferite tipuri și peste 33.000 de bombe de mare putere asupra Ucrainei. 

Oprirea atacurilor asupra orașelor poate fi obținută prin distrugerea transportatorilor acestui tip de armament, adică avioane rusești și aerodromurile militare.

Singurul lucru care se aseamănă între drone și rachete din punct de vedere al aerodinamicii este vârful aripii teșite, dar chiar și acesta diferă, la  Palîanîția fiind în sus. 

Ambele produse folosesc un motor turborreactor. Deși imaginea oficială a  Palîanîția nu arată o parte ce este foarte necesară pentru funcționarea unui motor cu reacție - admisia de aer.

Dezvoltarea a durat un an și jumătate, iar costul este „mult mai mic decât analogii”, în timp ce în viitor este de așteptat să reducă prețul și să crească producția.

Se subliniază că toate celelalte detalii sunt clasificate. Și din toate informațiile suplimentare, faptul că este cu rază lungă de acțiune și în raza sa se află peste 20 de aerodromuri rusești. A fost adăugată și o hartă cu acestea.

Pentru a ajunge pe aerodromurile rusești de lângă Pskov, raza minimă de acțiune ar trebui să fie de 750 km, dacă este socotită din prima linie, pentru o lovitură asupra bazei Engels și cu 100 km mai puțin pentru una asupra Savasleka. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te