VIDEO Apariție rară. Al doilea submarin nuclear al SUA a ieșit la suprafață în apele Europei

DE Daniel Toșa | 02.11.2022 - 10:22

Submarinul cu rachete balistice USS Rhode Island din clasa Ohio al Marinei SUA a efectuat o vizită publică neobișnuită în portul Gibraltar, teritoriu britanic.

SHARE

Anunțul public despre această escală este, de asemenea, neobișnuit și cu atât mai mult vine la aproape două săptămâni după ce Comandamentul Central al SUA a luat decizia extrem de curioasă de a dezvălui că un alt submarin de acest tip, USS West Virginia, opera în Marea Arabiei.

Ca și în acel caz, este dificil să nu vezi oprirea aparent programată a Rhode Island în Gibraltar ca pe un mesaj adresat atât potențialilor adversari, cum ar fi Rusia, cât și aliaților și partenerilor.

Observatorii de nave au identificat rapid sosirea navei Rhode Island la baza navală britanică din Gibraltar în cursul zilei 1 noiembrie, lucru confirmat ulterior de Marina americană.

Citește și: Europenii sună trezirea în fața ambițiilor globale ale Chinei, dar Berlinul joacă pe cont propriu

Serviciul a remarcat, de asemenea, că aceasta este prima dată când un submarin cu rachete balistice Ohio, sau SSBN, a vizitat Gibraltarul de când USS Alaska s-a oprit acolo în iunie 2021. Escala lui Alaska a fost prima dată în două decenii când una dintre aceste nave a vizitat teritoriul britanic. De asemenea, Rhode Island a făcut o vizită publică la Baza navală Clyde a Majestății Sale din Scoția în luna iulie.

Baza navală a Majestății Sale din Gibraltar are un rol extrem de strategic, fiind una dintre puținele facilități din regiune capabile atât să găzduiască submarine cu propulsie nucleară, cât și să efectueze reparații la acestea.

Gibraltarul în ansamblul său are o poziție strategică, fiind situat la capătul estic al Strâmtorii Gibraltar, care leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic.

Citește și: Newsweek Defense Summit. Geoană: „Reconfirm acțiunea NATO de a apăra fiecare cm de teritoriu”

Imaginile de pe cheiul Rhode Island din Gibraltar arată același tip de barjă Mexeflote încărcată cu containere de transport maritim poziționate de-a lungul laturii exterioare a corpului submarinului, așa cum a fost văzut la fața locului și în timpul vizitei din Alaska de anul trecut.

Aceasta este o măsură de protecție a forței pentru a ajuta la protejarea vasului de diferite tipuri de atacuri pe apă. Diverse nave de patrulare britanice au fost văzute, de asemenea, escortând Rhode Island în port și patrulând în jurul acostamentelor sale.

Protecția forței este un aspect extrem de important pentru navele de război și submarinele aflate în port, așa cum a fost subliniat recent de atacul armatei ucrainene asupra bazei navale Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia, care a implicat mai multe avioane fără echipaj și bărci cu drone.

Acest lucru este cu atât mai grav în ceea ce privește cele 14 SSBN Ohio ale Marinei, despre care se înțelege că fiecare dintre ele transportă în mod obișnuit aproximativ 20 de rachete balistice Trident D5 lansate de submarine atunci când se află în patrulare.

Fiecare dintre aceste rachete extrem de explozive poate fi încărcată cu până la 14 focoase nucleare individuale într-o așa-numită configurație MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle).

"Vizita portului Rhode Island în Gibraltar consolidează angajamentul nostru de fier față de aliații și partenerii noștri din regiune. Statele Unite și Marea Britanie împărtășesc o istorie solidă de cooperare, prin exerciții, operațiuni și activități de cooperare precum aceasta, care ne sporesc capacitățile combinate și parteneriatul", a declarat într-o declarație căpitanul de marină John Craddock, șeful Task Force 69.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te