VIDEO China revendică un stat indian din est. India răspunde cu o demonstrație a puterii aeriene

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.03.2024 - 20:18
India își ridică avioanele într-o demonstrație-mamut - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

China revendică un stat indian din est. India își ridică avioanele într-o demonstrație-mamut. China și-a reiterat revendicarea asupra regiunii Arunachal Pradesh din estul Indiei. New Delhi a respins pretențiile Beijingului, făcând o demonstrație extraordinară a puterii aeriene.

SHARE

China revendică un stat indian din est. India își ridică avioanele într-o demonstrație-mamut. Beijingul numește statul Arunachal Pradesh din estul Indiei Zangnan, considerându-l teritoriul său.

„Zona Zangnan este teritoriu chinez, iar guvernul chinez nu a recunoscut niciodată așa-numitul Arunachal Pradesh”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Zhang Xiaogang, la Beijing, potrivit Anadolu.

China revendică un stat indian din est

El a precizat că Beijingul „se opune cu fermitate așa-numitului Arunachal Pradesh,  instituit ilegal de India”.

Declarația Beijingului vine după ce China și India s-au angajat într-un război de cuvinte asupra teritoriului controlat de New Delhi, după ce prim-ministrul Narendra Modi a vizitat regiunea săptămâna trecută.

India a respins poziția Chinei. 

„Statul Arunachal Pradesh a fost, este și va fi întotdeauna o parte integrantă și inalienabilă a Indiei”, a răspuns Randhir Jaiswal, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indian.

Zhang a cerut ca India să „înceteze întreprinderea oricăror acțiuni care complică problemele de frontieră și să mențină în mod eficient pacea și stabilitatea în zonele de frontieră”.

Modi a vizitat Arunachal Pradesh săptămâna trecută pentru a deschide Tunelul Sela, permițând conectivitate pe orice vreme între statele de frontieră Assam și Arunachal Pradesh.

Tunelul va „îmbunătăți pregătirea forțelor armate”, în timp ce „crește dezvoltarea socio-economică a regiunii de graniță”, potrivit Guvernului indian.

Beijingul spune că granița dintre China și India „nu a fost încă rezolvată”.

Pe lângă cererile reconvenționale din Arunachal Pradesh, China și India sunt implicate într-o dispută de frontieră în zona Ladakh din Jammu și Kashmir disputată.

India răspunde cu o demonstrație a puterii aeriene

Peste 120 de avioane, șase baze aeriene și unități din fiecare colț al Indiei ale Forțelor Aeriene Indiene au făcut o demonstrație-mamut în deșertul de vest al țării  a puterii de foc numită Vayu Shakti („Puterea aerului”). 

Angad Singh, colaborator War Zone, a raportat despre impresionanta demonstrație cu foc real care a prezentat unele dintre cele mai moderne elemente ale Forțelor Aeriene Indiene - atât în aer, cât și la sol.

Pregătirea pentru ediția din 2024 a început în februarie, prezentând întreaga gamă de aeronave, lansări specifice, profiluri de atac, transport aerian de tehnică militară.

Aproape fiecare tip de aeronavă de luptă IAF a fost prezent, multe dintre ele fiind detașate în bazele din apropiere ale Comandamentului Aerian de Sud-Vest (SWAC) pe toată durata exercițiului.

Noile adăugări au inclus elicopterul de luptă ușor Prachand (LCH) dezvoltat local, AH-64E Apache și CH-47F Chinook, ultimele două demonstrând disponibilitatea tot mai mare a New Delhi de a cumpăra aeronave militare din Statele Unite. 

Pentru prima dată, manevrele au inclus operațiuni comune cu armata indiană, care a trimis elicoptere de atac HAL Rudra și obuziere BAE Systems M777 livrate de IAF Chinooks.

Locul de desfășurare a fost lanțul deșertului uriaș Pokhran, unde au loc astfel de demonstrații din 2019.

Citește și: VIDEO India, primul zbor de testare al rachetei nucleare Agni-5 MIRV. Poate lovi oriunde în China

Există foarte puține locuri în lume în care o forță aeriană își arată atât de multe dintre forțele sale și domeniul de aplicare al misiunilor într-o demonstrație publică - inclusiv cu arme reale.

S-a acordat o importanță mare tipurilor de aeronave de luptă dezvoltate la nivel local, inclusiv Tejas și diferite elicoptere, ce oferă o perspectivă asupra dezvoltării IAF, precum și a capacității țării de a construi și lansa avioane de producție proprie.

Citește și: VIDEO Coaliția Rusia, Iran și China, demonstrații de forță în Golful Oman și Marea Arabiei

Tipurile de adversari de înaltă tehnologie împotriva cărora India se pregătește să lupte în viitor – în special China și Pakistan – demonstrează necesitatea critică de a moderniza Forțele Aeriene Indiene, un efort amplu.

Platformele moderne prezentate la Vayu Shakti arată că provocările modernizării Forțelor Aeriene Indiene sunt abordate cu succes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te