VIDEO 200 miliarde $ puse la bătaie de SUA și aliații săi pentru a concura China în Africa

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.06.2022 - 20:45
VIDEO 200 miliarde $ puse la bătaie de SUA și aliații săi pentru a concura China în Africa / Profimedia

Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7) a abordat duminică, la iniţiativa SUA, un vast program de investiţii destinate ţărilor emergente, cu scopul de a răspunde imenselor şantiere finanţate de China.

SHARE

"Împreună cu partenerii din G7, avem în vedere să mobilizăm 600 miliarde de dolari până în 2027 pentru investiţii în infrastructuri pe plan mondial", a declarat Casa Albă cu puţin timp înaintea unui discurs al lui Joe Biden, care urma să anunţe această propunere în cadrul summitului G7, în curs de desfăşurare în sudul Germaniei, arată \agerpres.

Citește și: Iohannis: Salut anunţul preşedintelui Biden privind cooperarea din programul reactoarelor modulare

"Parteneriatul mondial pentru infrastructuri" (Partnership for Global Infrastructure) urmează, potrivit aceleiaşi surse, "să furnizeze infrastructuri de calitate şi sustenabile".

 


G7 "şi-a propus ambiţia de a face lumii cea mai bună ofertă în materie de investiţii în infrastructuri", a subliniat cancelarul german Olaf Scholz, prezentând proiectul alături de preşedintele american.

SUA însele promit să "mobilizeze" circa "200 miliarde de dolari" în cinci ani pentru acest program.

Citește și: VIDEO Ucraina ripostează atacurilor rusești cu rachete S-300PT. Au interceptat rachete în aer

Dar a "mobiliza" nu înseamnă că SUA vor vărsa ele însele aceste sume enorme, remarcă AFP. Washingtonul ajunge la totalul de 200 miliarde de dolari, combinând împrumuturi, finanţări publice - în parte deja existente- şi finanţări private, încurajate de executivul american, potrivit agenţiei franceze de presă.

Ţările occidentale doresc să se demarce astfel de China, care a investit masiv în numeroase ţări emergente pentru a construi infrastructuri în cadrul programului denumit "Noile drumuri ale mătăsii" şi pentru a-şi asigura un acces la anumite materii prime.

Beijingul este acuzat totuşi că îşi realizează proiectele prin împrumuturi puţin avantajoase, chiar periculoase, care agravează problemele de îndatorare a unor ţări deja vulnerabile.

Ofensiva chineză "există de ani şi s-a tradus prin numeroase livrări în bani lichizi şi numeroase investiţii", a spus duminică un înalt responsabil al Casei Albe, "dar nu este prea târziu", a asigurat el, referindu-se la iniţiativa G7.

"Multe ţări care au primit fonduri sau investiţii în cadrul programului BRI (acronim de la denumirea în engleză a Belt and Road Initiative) realizează acum, cu ani mai târziu, că sunt mai îndatorate, că PIB-ul lor nu a progresat în mod semnificativ, că aşa-zisele investiţii nu au ajuns la populaţiile lor", a afirmat aceeaşi sursă, sub rezerva anonimatului.

"Africa subsahariană va fi clar o prioritate majoră" a parteneriatului lansat de G7, a mai spus acest înalt responsabil al executivului american, asigurând însă că America Centrală, Asia de Sud-Est şi Asia Centrală sunt de asemenea regiuni "extrem de importante".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te