Veste tristă în lumea comediei. Legendarul actor Barry Humphries a murit la vârsta de 89 de ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.04.2023 - 19:03
Barry Humphries a murit la vârsta de 89 de ani - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Actorul australian de comedie Barry Humphries a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat, la 22 aprilie 2023, purtătorul de cuvânt al spitalului din Sydney în care artistul era internat de mai multe zile.

SHARE

Actor, comediant, autor, scenarist, pictor (peisagist) şi producător de film, Barry Humphries, pe numele său întreg John Barry Humphries, s-a născut la 17 februarie 1934, într-o suburbie din Melbourne, Victoria, Australia.

Veste tristă în lumea comediei. Legendarul actor Humphries a murit la vârsta de 89 de ani

A studiat la Universitatea din Melbourne, dar a renunţat pentru a se dedica actoriei. A debutat în teatru în 1953, la Union Theatre din Melbourne.

Un veteran al scenei şi al micilor ecrane, Barry Humphries a devenit un nume de referinţă în circuitul producţiilor de comedie din Marea Britanie după ce s-a mutat la Londra în 1959.

Pe scena din Londra a debutat în "The Demon Barber" (1959), iar mai târziu a apărut în diferite producţii ale musicalului "Oliver!", precum şi în mai multe one-man show-uri. Şi-a făcut debutul în film cu o apariţie cameo în "Bedazzled", un film de succes din 1967.

Citește și: VIDEO Învăluite în secret de 15 ani, dronele Sentinel adună informații din regiunea Mării Negre

Într-o carieră de şapte decenii, Barry Humphries a jucat cu succes în producţii de scenă, inclusiv în spectacole individuale, emisiuni de televiziune şi filme.

A amuzat generaţii de spectatori prin intermediul unor personaje satirice precum "Dame Edna Everage" şi "Sir Les Patterson".

Creat în 1955, personajul Edna Everage, o casnică australiană de aproximativ cincizeci de ani, cu limba ascuţită, i-a adus faimă şi celebritate internaţională. Personajul Dame Edna, cu părul său violet, s-a făcut remarcat prin ochelarii extravaganţi şi prin rochiile strălucitoare.

Citește și: În ce destinații au ales românii să fugă de Paște, 1 Mai și Rusalii. Vacanța medie, sub o săptămână

Edna a fost uneori condescendentă, insultătoare şi intruzivă, totuşi simpatică şi sinceră.

Humphries a apărut pentru prima dată ca Edna în filmul "The Naked Bunyip" (1970) şi mai târziu a jucat-o în "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1978). Rolul Edna a fost jucat de Humphries în numeroase programe speciale de televiziune, printre care "The Dame Edna Experience" (1987), "Dame Edna's Hollywood" (1991), "Dame Edna Kisses It Better" (1997) şi "The Dame Edna Treatment" (2007). De-a lungul carierei sale, Humphries a realizat turnee cu producţii scenice centrate pe personajul Edna. Primul succes internaţional a fost "Housewife, Superstar!" (1976) la Londra, urmat de "A Night with Dame Edna" (1978). Deşi în 2012 Humphries a lansat un turneu de rămas bun, "Eat, Pray, Laugh!", a revenit pe scenă în 2019 cu "Dame Edna: My Gorgeous Life", conform www.britannica.com.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te