Vaccinul anti-COVID dezvoltat în Danemarca, rezultate promițătoare la studiile preclinice

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 08.03.2021 - 13:33
Vaccinul anti-COVID dezvoltat în Danemarca a avut rezultate promițătoare la studiile preclinice/FOTO: unsplash.com

Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic AS a anunțat luni că a înregistrat „rezultate puternice” la studiile preclinice pentru vaccinul-candidat numit ABNCoV2, scrie Bloomberg.

SHARE

Primul studiu clinic pe voluntari cu noul vaccin candidat va începe în această lună la centrul medical al Universității Radhoud din Olanda.

Universitatea Radhoud este și susținător financiar al studiului clinic, centrul său medical fiind unul dintre membrii consorțiului PREVENT-nCoV finanțat cu bani europeni prin programul de cercetare Horizon 2020 EU, scrie Bloomber, citat de G4 Media.

Imediat după anunțul public privind rezultatele încurajatoare de la studiile de laborator, acțiunile companiei daneze au crescut cu 18% la Bursa din Copenhaga, potrivit Nasdaq.

Citește și: DOCUMENT Restaurantele și cafenelele, în interior, închise iar în București. Noi restricții

Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat vineri că va recomanda inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca pentru toate persoanele de peste 18 ani, după ce un studiu făcut pe acest vaccin în Scoţia a dat rezultate pozitive la toate grupele de vârstă, informează Reuters.

Vaccinul anti-COVID dezvoltat în Danemarca, rezultate „puternice” la studiile preclinice

Reflectând o abordare similară din multe alte ţări ale Uniunii Europene, Danemarca recomandase anterior vaccinarea cu AstraZeneca doar pentru populaţia de sub 65 de ani, precizând că va aştepta mai multe date cu privire la eficacitatea vaccinului pentru persoanele vârstnice.

Citește și: Fost deputat AUR, condamnat penal, îndeamnă la nepurtarea măștii, în proteste de stradă

Noua recomandare urmează lansării unui amplu studiu scoţian, care a indicat o reducere puternică a riscului unei forme grave de COVID-19 la toate grupele de vârstă în urma vaccinării, a precizat agenţia.

Majoritatea persoanelor vârstnice din Scoţia fuseseră inoculate cu vaccinul AstraZeneca, a subliniat aceasta.

Danemarca și Austria recomendă administrarea vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 65 de ani

În Austria, un grup de experţi care oferă consiliere guvernului austriac pe tema vaccinurilor a recomandat vineri ca vaccinul dezvoltat de AstraZeneca să fie administrat persoanelor de peste 65 de ani, după ce acelaşi grup sfătuise în luna ianuarie ca vaccinul să fie oferit doar celor cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, a informat APA citată de Reuters.

Suedia şi Germania au anunţat şi ele săptămâna aceasta că vor folosi vaccinul AstraZeneca pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.