Unul dintre cei mai iubiți soliști de muzică punk a murit la vârsta de 65 de ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.12.2023 - 09:05
Unul dintre cei mai iubiți soliști de muzică punk a murit la vârstă de 65 de ani - Global News / imagine cu caracter ilustrativ

Unul dintre cei mai iubiți soliști de muzică punk a murit la vârsta de 65 de ani. Anunțul a fost făcut de soția artistului, iar acum, fanii îi plâng dispariția bruscă.

SHARE

Unul dintre cei mai iubiți soliști de muzică punk a murit la vârsta de 65 de ani. Anunțul a fost făcut de soția artistului, iar acum, fanii îi plâng dispariția bruscă.

Citește și: Care au fost ultimele cuvinte ale Ronei Hartner. A avut două mari iubiri

A murit unul dintre cei mai iubiți soliști de muzică punk

Shane MacGowan, solistul trupei punk britanice The Pogues, a murit la vârsta de 65 de ani după o perioadă îndelungată în care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, a anunţat, joi, soţia artistului irlandez.

„Shane (...) a plecat dintre noi pentru a fi alături de Isus şi de Fecioara Maria”, a scris soţia lui, Victoria Mary Clarke, într-un mesaj distribuit pe Instagram.

Shane MacGowan, care fusese spitalizat de mai multe ori începând din luna iulie, s-a născut în Anglia în 1957 din părinţi irlandezi. El fusese diagnosticat anul trecut cu encefalită şi a fost tratat la spitalul Spitalul St. Vincent din Dublin, de unde a fost externat săptămâna trecută.

Artistul a fost spitalizat şi în 2016 după o fractură de bazin, care l-a imobilizat într-un scaun cu rotile. Soţia lui a dezvăluit atunci că emblematicul rocker, rămas fără dinţi, învinsese în sfârşit dependenţa, după o carieră întreagă marcată de alcoolism.

Shane MacGowan a înfiinţat în 1982 grupul The Pogues. A cântat în baruri o serie de balade irlandeze, acompaniat de muzicieni care combinau ritmurile irlandeze cu energia muzicii punk.

Îmbinând cu succes legendele celtice şi starea de ebrietate, trupa The Pogue a devenit în anii 1980 vocea politică a tinerilor imigranţi irlandezi stabiliţi la Londra, care aveau opinii anti-Thatcher şi anti-cenzură.

Cel mai mare succes comercial al trupei The Pogues este „Fairytale of New York”, un duet din 1987 între Shane MacGowan şi Kirsty MacColl, devenit un single clasic, care generează vânzări importante de Crăciun atât în Irlanda, cât şi în Regatul Unit.

Citește și: Unde va fi înmormântată artista Rona Hartner. Ziua specială aleasă de familie

Postul BBC a încercat la un moment dat să elimine versurile conţinând insulte schimbate de doi foşti iubiţi în acest cântec („You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot” / „You're an old slut on junk”), însă a fost nevoit să renunţe la acea iniţiativă în urma protestelor generale ale societăţii britanice.

Shane MacGowan era renumit pentru cântecele sale care relatau viaţa irlandezilor şi a diasporei irlandeze.

Shane va rămâne în amintirile noastre ca unul dintre cei mai mari textieri ai muzicii”, i-a adus un omagiu preşedintele irlandez, Michael D. Higgins, într-un comunicat. „Cântecele sale erau poeme scrise perfect”, a adăugat el.

Trupa The Pogues a lansat şapte albume de studio şi s-a destrămat în 2014.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te