Echipa urmează să fie constituită printr-un proces rapid, pentru o perioadă inițială de doi ani, „în vederea lansării misiunii la Afaceri Externe. Consiliul din 22 mai 2023”, potrivit unui memoriu intern al UE.
UE trimite o misiune contra loviturii de stat în R. Moldova
Consiliul Afaceri Externe este o reuniune regulată a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene.
Sarcinile misiunii vor fi „consolidarea rezistenței sectorului de securitate al Republicii Moldova, în domeniul managementului crizelor, precum și creșterea rezistenței la amenințările hibride, inclusiv securitatea cibernetică, și combaterea manipulării și interferențelor informațiilor străine”, conform unei note din 29 martie, văzută de EUObserver.
Citeşte şi: Fostul ministru Anatol Șalaru: George Simion s-a întâlnit cu omul serviciilor rusești în Moldova
Mărimea și bugetul misiunii rămân de stabilit, dar trebuie să fie „scalabilă și modulară ca natură, astfel încât să se poată în timp adapta la realitățile în schimbare”.
Personalul său trebuie să aibă expertiză specifică în combaterea spionajului străin, "precum și acces la tehnologie de ultimă generație”.
Citeşte şi: „Republica Moldova nu mai consumă gaze de la Gazprom”. Premierul Recean l-a primit pe Nicolae Ciucă
Proiectul vine pe fondul a ceea ce nota a numit „activități destabilizatoare ale actorilor externi”, referindu-se la acuzațiile anterioare ale Moldovei, Ucrainei, UE și SUA, că Rusia încearcă să dea o lovitură de stat împotriva guvernului pro-occidental al Republicii Moldova.
Autoritățile moldovenești au arestat recent șapte sabotori pretins pregătiți de ruși și au blocat ca măsură de precauție sute de cetățeni străini suspecţi, care încercau să treacă granița.