Parlamentarii europeni solicită măsuri împotriva Ungariei pentru decizia acesteia de a relaxa restricțiile privind vizele pentru cetățenii din Rusia și Belarus.
Ungaria se alătură României afară din Schengen? Mișcarea „putinistă” a lui Orban a enervat Europa
Această problemă capătă amploare, iar unii deputați europeni iau în considerare posibilitatea de a exclude Ungaria din spațiul Schengen. Despre aceasta informează Politico, citat de fact-news.com.ua.
În Parlamentul European se strâng deja semnături pentru o scrisoare care solicită Comisiei Europene să investigheze urgent această decizie.
Scrisoarea, inițiată de deputatul ceh Danusha Nerudova și deputatul Pietras Austryavichyus, avertizează că politica Ungariei ar putea crea o lacună în securitatea spațiului Schengen și ar putea amenința siguranța cetățenilor europeni.
Citește și: Iohannis: Aderarea României la Schengen-ul terestru rămâne un obiectiv prioritar. Viena: "NEIN!"
Parlamentarii europeni au declarat că, dacă guvernul ungar nu renunță la această politică, Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare măsuri pentru a contesta prezența Ungariei în Schengen. Aceste măsuri ar putea include introducerea de controale suplimentare la frontierele Ungariei pentru a proteja cetățenii europeni.
Scrisoarea sugerează, de asemenea, că alte state membre ale UE ar putea impune un regim de vize pentru cetățenii unguri și ar putea introduce controale la granițele cu Ungaria.
Citește și: O parte din restricțiile pentru ruși și belaruși au fost ridicate în Ungaria. Ce poziție ia UE
Până duminică seara, scrisoarea a strâns aproximativ 70 de semnături, inclusiv ale unor foști premieri ai Belgiei și Irlandei.
Ungaria dă „undă verde” spionilor ruși și bieloruși în Europa
După vizita premierului ungar Viktor Orbán la Moscova, Ungaria a simplificat condițiile de intrare pentru cetățenii din Rusia și Belarus. B
udapesta a inclus cetățenii acestor țări în programul cardului național, care se eliberează pentru doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru cei care intenționează să lucreze în Ungaria.
Această decizie a provocat o reacție dură în UE. Manfred Weber, șeful celui mai mare partid din Parlamentul European, Partidul Popular European, a cerut măsuri imediate împotriva Ungariei pentru eliberarea de vize cetățenilor Federației Ruse.