Ungaria a convenit cu Serbia şi Muntenegru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

DE Valentin Mirică | Actualizat: 29.04.2021 - 18:07
Peter Szijjarto Foto: Facebook

Ungaria a încheiat acorduri cu Serbia şi Muntenegru pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

SHARE

Cu aproape patru milioane de persoane imunizate, dintr-o populaţie de circa zece milioane, ''Ungaria a făcut un nou pas către normalitate, prin acorduri cu anumite ţări pentru a permite călătoriile fără obligaţia izolării sau a testării'', a scris Szijjarto pe Facebook.

Conform acordurilor semnate cu miniştrii de externe ai Serbiei şi Muntenegrului, Nikola Selakovic şi Dorde Radulovic, posesorii certificatelor de vaccinare vor putea călători începând de vineri între Ungaria şi aceste două ţări.

Citește și: Iohannis, după vizita la centrul de vaccinare drive-thru din București: Este un succes

Ungaria poartă discuţii pentru acorduri similare cu Grecia şi Israel, a mai anunţat Szijjarto.

La rândul său, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat, potrivit Reuters, că Ungaria va căuta să încheie astfel de acorduri cu orice ţară deschisă ideii de recunoaştere reciprocă a certificatelor de vaccinare.

Ungaria este singura ţară din UE care foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia şi China - vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm -, ceea ce i-a permis să ia un avans important în faţa celorlalte state ale blocului comunitar în acţiunea de imunizare a populaţiei. Potrivit lui Gergely Gulyas, Ungaria şi Malta sunt pe primele locuri în UE la acest capitol.

Premierul Viktor Orban şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut joi o discuţie telefonică în care au abordat şi cooperarea în combaterea pandemiei. Potrivit ministrului Szijjarto, Ungaria a primit până în prezent peste două milioane din cele cinci milioane de doze de vaccin chinezesc contractate.

În total, până marţi Ungaria primise circa 3,5 milioane de doze din vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm şi circa 3,6 milioane de doze din vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, acestea din urmă fiind achiziţionate prin mecanismul comun al UE.

Guvernul de la Budapesta a promis că de îndată ce va fi atins pragul de patru milioane de persoane imunizate - ceea ce se anticipează că se va întâmpla vineri -, o nouă serie de relaxare a restricţiilor va intra în vigoare, printre măsurile anunţate fiind redeschiderea restaurantelor la interior şi a cinematografelor, dar numai pentru persoanele vaccinate, şi scurtarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte.

Citeste si: EXCLUSIV Toate măsurile luate până acum de Guvern pentru a stimula vaccinarea anti COVID

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.