Un nou război bate la ușă? Înarmările se intensifică alarmant în Marea Chinei de Sud

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.04.2022 - 10:49
China a crescut cheltuielile militare, iar acest lucru a alertat țările din jur

Regiunea Mării Chinei de Sud se confruntă cu un risc crescut de conflict, deoarece se înarmează într-un „ritm alarmant”, a declarat luni pentru CNBC un expert de la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

SHARE

Acest lucru se întâmplă într-un moment în care cheltuielile militare la nivel mondial au depășit 2 trilioane de dolari pentru prima dată în 2021, a adăugat el.

„Regiunea se înarmează într-un ritm alarmant. Atunci când o țară crește [achizițiile], o altă țară procură mai multe arme”, a declarat Nan Tian, ​​cercetător senior specialist în cheltuieli militare la SIPRI.

Tian a spus că creșterea cheltuielilor militare ale Chinei a creat o „percepție mai mare a amenințării” în vecinătate. Acest lucru „a dus la aceste țări vecine, cum ar fi Singapore, Japonia, Australia și Taiwan, să achiziționeze o mulțime de tehnologii noi, cum ar fi submarine nucleare și sisteme de rachete de precizie”, a spus el.

Expertul s-a referit, de asemenea, la amenințarea pe care o reprezintă Coreea de Nord pentru regiune și pentru lume. „Coreea de Nord testează și dezvoltă arme nucleare, ceea ce, desigur, este o preocupare mai mare nu numai pentru regiune, ci și pentru întreaga lume”, a spus el.

El a precizat că resurse financiare importante sunt alocate armatelor din regiunea Mării Chinei de Sud, făcând posibilă o greșeală de calcul. „O greșeală de calcul ar putea avea consecințe grave, având în vedere cantitatea de arme procurată și cantitatea de resurse financiare alocate armatelor din regiune pentru a crește capacitățile”, a spus el.

Topul cheltuielilor pentru armament

La nivel global, cheltuielile militare totale au depășit pentru prima dată 2 trilioane de dolari. China și India s-au numărat printre primele trei țări în topul cheltuielilor militare din 2021, în urma Statelor Unite, care s-a clasat pe primul loc. 

Regatul Unit și Rusia, ocupantele locului patru și, respectiv, cinci, au totalizat împreună 62% din totalul cheltuielilor militare de anul trecut. „Acesta este cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, a spus Tian, adăugând că acestea au crescut de șapte ani consecutiv. „În perioadele de recesiune economică, modificări ale prețului petrolului sau chiar pandemie, cheltuielile militare au înregistrat o creștere constantă”, a spus el.

El a explicat că cheltuielile militare le-au depășit pe cele pentru sănătate sau pentru educație. Războiul din Ucraina nu va face decât să crească cheltuielile, a spus el. El a spus că Germania, Suedia și România au anunțat deja că vor investi mai mult în achiziția de armament.

„Aceste țări vor căuta să își modernizeze armatele, să cumpere mai multe sisteme de arme, echipamente, iar acest lucru ar însemna potențial mai multe comenzi pentru cele mai mari companii producătoare de arme, cum ar fi Lockheed Martin, Boeing și sistemele BAE, de exemplu”, a spus el.

Proliferare nucleară?

Nan Tian a exclus ideea unui pericol crescut de proliferare nucleară în climatul actual, dar a avertizat cu privire la proliferarea armelor convenționale. „Este dificil să vorbim despre proliferarea nucleară, deoarece există încă un control foarte puternic în cadrul ONU. Este mai mult despre diversificarea armelor, cum ar fi avioanele de luptă, submarinele și sistemele de apărare antirachetă sau aeriană”, a spus el.

În opinia sa, este important ca regimul de neproliferare să se extindă și la armele convenționale. „Este important ca instituții precum ONU să aducă state membre și să convină asupra neproliferării esențiale nu numai a armelor nucleare, ci și a armelor convenționale. Pentru ca aceste creșteri ale cheltuielilor militare să nu scape de sub control, crescând riscurile potențiale de conflict armat”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te