Un bătrân de 100 de ani, cea mai în vârstă persoană judecată pentru crimele naziste

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.10.2021 - 21:10
Un bătrân de 100 de ani, cea mai în vârstă persoană judecată pentru crimele naziste/foto: jpost

Un fost gardian al unui lagăr de concentrare, în vârstă de 100 de ani, a devenit joi cea mai în vârstă persoană care va fi judecată în Germania pentru crime din epoca nazistă, fiind acuzat de complicitate la crime în masă.

SHARE

Josef Schuetz este acuzat că a asistat „cu bună știință și voință” la uciderea a 3.518 prizonieri în lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între 1942 și 1945.

Acuzațiile aduse împotriva sa includ „ajutarea și incitarea la executarea prizonierilor de război sovietici din 1942” și „uciderea prizonierilor folosind gazul otrăvitor Zyklon B”.

Procurorii germani se luptă pentru a-i aduce în fața justiției pe ultimii responsabili ai atrocităților naziste, în ultimii ani concentrându-se mai mult asupra personalului nazist de rang inferior.

O evaluare medicală din august a constatat că Schuetz este apt să fie judecat, dar instanța Neuruppin își va limita audierile la câteva ore pe zi.

Procesul este programat să dureze până la începutul lunii ianuarie.

„Nu este acuzat că ar fi împușcat pe cineva personal, ci că a contribuit la aceste fapte prin munca sa de pază, fiind conștient că astfel de crime au avut loc în lagăr", a spus o purtătoare de cuvânt a instanței.

Paza SS nazistă a lucrat în lagărul de la Sachsenhausen, care a reținut peste 200.000 de persoane între 1936 și 1945, inclusiv evrei, rromi, opozanți ai regimului și homosexuali.

Zeci de mii de deținuți au murit din cauza muncii forțate, a crimelor, a experimentelor medicale, a foamei sau a bolilor înainte ca lagărul să fie eliberat de trupele sovietice, potrivit Memorialului și Muzeului Sachsenhausen.

Se știe puțin despre acuzat, dincolo de faptul că a fost prizonier de război și a fost eliberat în 1947, angajându-se ca lăcătuș în regiunea Brandenburg, Germania de Est comunistă, potrivit Bild.

Avocatul acuzatului, Stefan Waterkamp, ​​a declarat că clientul său „nu declară nimic cu privire la acuzațiile care i se aduc”.

Citește și

Fosta nazistă, 96 de ani, care a fugit înainte de procesul din Germania, a fost prinsă

Bărbat dat dispărut după un chef a participat la propria căutare, fără să știe că el e „căutatul”

 

Schuetz rămâne liber în timpul procesului. Chiar dacă va fi condamnat, este foarte puțin probabil să fie închis, având în vedere vârsta sa înaintată.

Germania urmărește să aducă în instanță fostul personal nazist începând cu 2011.

De atunci, instanțele au pronunțat mai multe verdicte de vinovăție pe baza acuzației că inculpații au făcut parte din mașinăria de ucis a lui Hitler, decât pentru crime sau atrocități legate direct de individul acuzat.

Printre cei aduși în fața justiției s-au numărat Oskar Groening, contabil la Auschwitz, și Reinhold Hanning, fost gardian SS la Auschwitz.

Ambii au fost condamnați la vârsta de 94 de ani pentru complicitate la crime în masă, dar au murit înainte de a putea fi închiși.

Cel mai recent, fostul gardian SS Bruno Dey, a fost găsit vinovat, la vârsta de 93 de ani, anul trecut, și a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te