Un armistițiu în Fâşia Gaza este mai aproape ca oricând. Israelul a acceptat să reia discuţiile

DE Elena Petrescu | Actualizat: 09.08.2024 - 06:48
Un armistițiu în Fâşia Gaza este mai aproape ca oricând. Israelul a acceptat să reia discuţiile - Foto: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)
Un armistițiu în Fâşia Gaza este mai aproape ca oricând. Israelul a acceptat să reia discuţiile - Foto: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

Un armistițiu în Fâşia Gaza este mai aproape ca oricând. Israelul a acceptat să reia discuțiile. Israelul a acceptat joi să reia discuţiile la 15 august în vederea unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor de către Hamas.

SHARE

Un armistițiu în Fâşia Gaza este mai aproape ca oricând. Israelul a acceptat să reia discuțiile. Israelul a acceptat joi să reia discuţiile la 15 august în vederea unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor de către Hamas

Un armistițiu în Fâşia Gaza este mai aproape ca oricând. Israelul a acceptat să reia discuţiile

Asta după ce Statele Unite, Egiptul şi Qatarul au intervenit şi au avertizat cele două părţi beligerante că "nu mai este timp de pierdut şi nu mai există scuze" pentru noi tergiversări, transmite France Presse.

Acest progres timid intervine în timp ce luptele continuă în Fâşia Gaza, cel puţin 18 persoane fiind ucise joi în lovituri israeliene asupra a două şcoli, potrivit mişcării islamiste palestiniene Hamas, şi pe fondul temerilor legate de o escaladare militară generalizată în Orientul Mijlociu.

Citește și: VIDEO Iranul își pregătește populația de „război total” cu Israelul. Rusia i-a dat sisteme S-400

"În urma propunerii făcute de Statele Unite şi de mediatori, Israelul va trimite o delegaţie de negociatori la 15 august într-o locaţie care urmează să fie convenită pentru a pune la punct detaliile unui acord", a anunţat joi seara biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Anterior, Washingtonul, Cairo şi Doha au invitat părţile adverse să îşi reia discuţiile la 15 august, indicând că un acord-cadru este "acum pe masă şi că nu lipsesc decât detaliile punerii sale în aplicare".

În calitate de mediatori, suntem pregătiţi, dacă este necesar, să prezentăm o propunere finală care ar putea rezolva problemele de punere în aplicare (a unui acord) într-un mod care să răspundă aşteptărilor tuturor părţilor".

Citește și: Conflict Israel - Hamas: acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor din Gaza, aproape

Qatarul este angajat de luni de zile în negocieri de culise, cu sprijinul Egiptului şi Statelor Unite, pentru a încerca să ajungă la un armistiţiu şi la un acord privind eliberarea ostaticilor israelieni răpiţi de Hamas şi deţinuţi în Fâşia Gaza.

Perspectiva unei încetări a ostilităţilor depinde de un acord etapizat, începând cu o încetare a focului.

Ultimele discuţii s-au bazat pe un cadru definit de preşedintele american, Joe Biden, la sfârşitul lunii mai, care, potrivit acestuia, a fost propus de Israel.

Cea mai recentă propunere de acord-cadru "se bazează pe principiile" stabilite anterior de Biden, se arată în declaraţia mediatorilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te