Ultima zi a alegerilor i-ar putea aduce lui Mark Rutte al patrulea mandat de premier al Olandei

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 17.03.2021 - 16:20
Mark Rutte ar putea obține al patrulea mandat de premier/FOTO: Facebook

Liderul liberal olandez Mark Rutte ar putea obţine al patrulea mandat de premier miercuri seară, a treia şi ultima zi a alegerilor legislative organizate pe durata a trei zile în Ţările de Jos pentru a se evita aglomeraţia în secţiile de votare în contextul pandemiei.

SHARE

Aceste alegeri sunt considerate un adevărat referendum cu privire la modul în care guvernul olandez a gestionat criza cauzată de noul coronavirus.

În contextul interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii şi de adunări publice în timpul zilei, campania electorală s-a desfăşurat în mare parte prin intermediul dezbaterilor televizate. Principalii rivali ai lui Rutte (54 de ani) au criticat ritmul lent al vaccinării anti-COVID-19 în Ţările de Jos, dar în acelaşi timp au încercat să se distingă ca susţinători ai politicii guvernamentale în actualul context.

Citește și: Colecția de filme capitaliste a lui Ceaușescu, descoperită la Buftea: Borsalino, Mad Max și Ben-Hur

„Îmi asum responsabilitatea pentru ultimii 10 ani. Încerc să guvernez, în circumstanţe dificile'', a afirmat Mark Rutte, unul dintre cei mai longevivi politicieni din Europa, în dezbaterea finală desfăşurată marţi seară.

Mark Rutte ar putea obține al patrulea mandat de premier 

Aproximativ 13 milioane de alegători trebuie să-i desemneze pe cei 150 de membri ai parlamentului olandez, dintre reprezentanţi ai 37 de partide înscrise la acest scrutin.

Citește și: Harry a vorbit cu William și cu tatăl lor, Prințul Charles, după declarațiile lui Meghan

Cele mai recente două sondaje de opinie, realizate după începerea procesului de votare luni, au indicat că partidul VVD, al lui Mark Rutte, ar obţine 25% din sufragii, iar D-66 s-ar plasa la egalitate cu cea mai mare formaţiune de opoziţie, Partidul Libertăţii, condus de Geert Wilders, cu 12-14% din voturi.

Primele rezultate sunt aşteptate la scurt timp după închiderea secţiilor de votare, prevăzută pentru miercuri la ora locală 21:00 (20:00 GMT), scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.