Colecția de filme capitaliste a lui Ceaușescu, descoperită la Buftea: Borsalino, Mad Max și Ben-Hur

DE Miruna Moldoveanu | 17.03.2021 - 13:21
Colecția de filme capitaliste a lui Ceaușescu, descoperită de un angajat al Studiourilor Buftea/FOTO: Getty

Ştefan Chiriac, angajat al Studiourilor Buftea, a descoperit colecția de filme capitaliste a fostului președinte al Republicii Socialiste România. Pe lângă filme hollywoodiene, în colecţie sunt şi numeroase imagini inedite din viaţa dictatorului.

SHARE

În timp ce românii aveau parte de numai două ore de program zilnic la televizor, iar filmele occidentale nu mai ajungeau aproape deloc în sălile de cinema, Nicolae Ceauşescu era la curent cu toate noutăţile din industria cinematografiei.

Cinefil înrăit, dictatorul nu doar că obişnuia să vizioneze toate filmele autohtone, dar era şi un mare admirator al producţiilor realizate la Hollywood, pe care le vedea în sala de proiecţie a reşedinţei sale din bulevardul Primăverii.  

Citește și: Cine conduce atacul împotriva vaccinului AstraZeneca în România: Terheș, Badea, Sputnik, Antena 3

De-a lungul anilor, Ceauşescu a adunat o colecţie impresionantă de videocasete cu filme occidentale, care a fost redescoperită din întâmplare de Ştefan Chiriac, angajat al Studiourilor Buftea. „Imediat după Revoluţie, aparatura şi casetele din colecţia lui Ceauşescu s-au transferat spre păstrare în magaziile studiourilor cinematografice de stat şi au rămas într-un subsol până de curând.

Colecția de filme capitaliste a lui Ceaușescu, găsită de un angajat la Buftea

Timp de 30 de ani nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaş de casete pitite prin cotloane şi unghere. N-am aruncat nimic, nici măcar reclamele la pastă de dinţi“, a declarat Chiriac, care şi-a petrecut ultimele patru luni cercetând această arhivă.

Citește și: Cum poți să afli dacă te vei vaccina cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca

Ştefan Chiriac a dezvăluit şi că printre titlurile preferate de soţii Ceauşescu se numărau producţii precum „Mad Max“, „Atlantic City“, „Ben-Hur“, „Taxi Driver“, „Toţi oamenii preşedintelui“ şi „Duzina de ticăloşi“. „Am găsit şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi «Borsalino». Am găsit şi filmul experimental «Koyaanisqatsi», al lui Godfrey Reggio, dar şi «Şocul viitorului», al lui Alvin Toffler, trimis chiar de acesta împreună cu o scrisoare corespunzătoare de linguşire. Sunt şi filme româneşti, chiar din rândul celor «problematice», cum ar fi «Glissando», al lui Mircea Daneliuc, Ceauşeştii având în colecţie versiunea realizată pentru export, cu subtitrare în limba italiană“, spune Ştefan Chiriac, potrivit Adevărul.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.