UE vrea raționalizarea curentului în orele de vârf, plafonarea prețului gazelor

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.09.2022 - 17:15
Ursula von der Leyen / FOTO: twitter.com

Comisia Europeană vrea să pună limită de consum la orele de vârf în statele membre și să plafoneze prețul gazului rusesc, pentru a contracara manipularea Rusiei pe piața energiei. Sunt două dintre măsurile anunțate de șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

SHARE

Ea a prezentat un plan cu 5 măsuri pentru a trece Europa prin criza energetică:

1. „Economii inteligente”

„Avem nevoie de o strategie de aplatizare a vârfurilor care determină prețul energiei electrice. Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest lucru”, a spus Von der Leyen.

Citește și: VIDEO Crește vârsta pentru programul de fertilizare în vitro. Femeile de 45 de ani primesc 3000 euro

2. Prag pe veniturile producătorilor de energie verde

„În al doilea rând, vom propune un plafon pe veniturile companiilor producătoare de energie electrică cu costuri reduse. Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon realizează venituri neașteptate, care nu reflectă costurile lor de producție. Acum este timpul ca consumatorii să beneficieze de costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile.”, a spus șefa CE.

Citește și: Simona Halep ar urma să divorțeze după nici un an de la căsătorie. Ce spune soțul

3 Prag pentru producătorii de combustibili fosili

„Același lucru trebuie să fie valabil și pentru profiturile neașteptate ale companiilor de combustibili fosili. Companiile de petrol și gaze au realizat, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile de combustibili fosili, pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la abordarea acestei crize”, a continuat ea. Statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini consumatorii vulnerabili și pentru a investi în surse de energie curată, a explicat șefa CE.

4. Susținerea companiilor de utilități

„În al patrulea rând, companiile de utilități energetice trebuie sprijinite pentru a face față volatilității piețelor. Li se solicită în prezent să cumpere la prețuri neașteptat de mari, ceea ce amenință capacitatea de tranzacționare și stabilitatea piețelor”, a spus șefa CE.

5. Plafon pentru gazul rusesc

„Vom propune un plafon pentru gazul rusesc. Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei”, a spus von der Leyen. „Munca noastră dă roade. La începutul războiului, 40% din totalul gazului importat venea din Rusia. Astăzi, a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaze”, a adăugat ea potrivit Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te