UE anunță investiții de 150 de miliarde de euro în Africa, concurând China și Rusia

DE Adina Mutăr | 11.02.2022 - 13:34
UE anunță investiții de 150 de miliarde de euro în Africa/foto: reuters

Șefa Comisiei Europene a anunțat un plan de investiții - Global Gateway - de 150 de miliarde de euro pentru Africa.

SHARE

„Sunt mândră să anunț planuri pentru Africa, în care vor fi investiți cel puțin 150 de miliarde de euro”, a declarat Ursula Von der Leyen într-o conferință de presă în capitala senegaleză, Dakar.

„Acesta este primul plan regional din cadrul Global Gateway al Uniunii Europene”, a remarcat ea.

Global Gateway urmărește să mobilizeze până la 300 de miliarde de euro pentru infrastructura publică și privată din întreaga lume până în 2027.

Se așteaptă ca strategia să folosească fonduri de la instituțiile UE și țările membre pentru a stimula investițiile din sectorul privat.

Global Gateway își are rădăcinile în „valorile față de care se angajează Europa și Africa, cum ar fi transparența, sustenabilitatea, buna guvernare și preocuparea pentru bunăstarea oamenilor”, a spus ea.

Fără a menționa cum vor fi strânse sau cheltuite fondurile, Von der Leyen a proclamat Europa drept cel mai mare și mai de încredere partener al continentului.

Von der Leyen, care a sosit miercuri pentru a se pregăti pentru un summit între UE și Uniunea Africană care va avea loc în perioada 17-18 februarie la Bruxelles, a declarat că investițiile vor fi în centrul discuțiilor la summit, deoarece servesc „ambițiile noastre comune”.

La rândul său, președintele senegalez Macky Sall a spus că se așteaptă ca summitul UE-UA să producă un parteneriat reînnoit, modernizat și mai orientat spre acțiune.

Europa și Africa, a spus el, au interes să lucreze împreună.

Sall, care săptămâna trecută și-a asumat președinția prin rotație a Uniunii Africane pentru un mandat de un an, a declarat că s-a angajat să lupte împotriva încălzirii globale.

 

Rusia a inundat continentul african cu mercenari, China cu bani

 

Uniunea Africană (UA) caută modalități de a expulza contractorii militari privați, mercenarii și luptătorii străini din zonele de conflict din Africa, a declarat un înalt oficial în urmă cu câteva zile.

„Forțe paramilitare externe s-au implicat din ce în ce mai mult în diferite conflicte din Africa, aprinzând tensiunile și complicând eforturile de soluționare pașnică”, a declarat Bankole Adeoye, comisarul UA pentru Afaceri politice, pace și securitate.

Citește și

Klaus Iohannis: România e foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate

Rusia a început să desfășoare trupe și echipament și în Crimeea

 

„Există o expansiune fenomenală a terorismului, a extremismului violent și a radicalizării în toate regiunile noastre și trebuie să facem față acestui flagel”, a spus Adeoye la o conferință de presă în marginea summitului UA care se desfășoară în capitala Etiopiei, Addis Abeba.

În conformitate cu viziunea geostrategică a Rusiei de a-și extinde influența pe continentul Africa, grupul de mercenari ruși Wagner se află acum în Sudan, Republica Centrafricană, Libia, Zimbabwe, Angola, Madagascar, Guineea, Guineea Bissau, Mali, Mozambic și în Burkina Faso.

Trei țări din Africa de Vest – Mali, Guineea Bissau și Burkina Faso – au avut lovituri de stat militare în ultimele 18 luni.

La rândul ei, China va numi un emisar special pentru Cornul Africii, afirmându-și intenția de a juca un rol mai strategic ca „actor de securitate” pe continent.

Anunțul a fost făcut în timpul vizitei la începutul acestui an a ministrul chinez de Externe, Wang Yi. Beijingul nu a menționat rolul exact pe care îl va avea trimisul, dar a specificat că „va ajuta Eritreea să-și dezvolte zona de coastă”.

Analiștii politici notează că Beijingul vrea să cucerească zona de la prietenii tradiționali occidentali și de la vechii „stăpâni coloniali”, după cum sună retorica regimului comunist.

China furnizează produse mai ieftine și mai accesibile continentului în comparație cu produsele occidentale, mai scumpe, dar și de calitate superioară. 

Unele dintre „produse” includ hardware militar, iar baza chineză din Djibouti furnizează arme sofisticate piețelor africane.

Partenerii tradiționali ai Africii, inclusiv Europa și SUA, sunt îngrijorați de expansiunea Chinei în Africa și de interesul crescând al națiunilor africane de a face afaceri cu China, care oferă, de asemenea, proiecte de dezvoltare pe termen lung continentului.

Analiștii atrag atenția că Beijingul ar putea prinde țările africane în capcana datoriilor, oferindu-le împrumuturi mari, pe care nu vor putea să le returneze. În cele din urmă, China ar putea pune mâna pe punctele cheie strategice naționale în stare de neplată, cum ar fi aeroporturile, porturile maritime și terenuri agricole.

Pe termen lung, China ar putea începe, de asemenea, să influențeze deciziile politice și economice ale anumitor țări africane care solicită ajutor pentru dezvoltare sau ale celor care au rămas cu obligații neîndeplinite în urma ajutorul acordat, în ciuda faptului că în prezentBeijingul repetă continuu că duce o politică de non-interferență.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te