UE a importat gaze, cărbune și petrol din Rusia de la începutul războiului de 17 miliarde de euro

DE Elena Andrei | 21.03.2022 - 15:51
UE a importat gaze, cărbune și petrol din Rusia de la începutul războiului de 17 miliarde de euro/foto: yahoo

Importurile Uniunii Europene (UE) de gaze naturale, petrol și cărbune din Rusia de la începutul războiului din Ucraina au atins aproximativ 17 miliarde de euro.

SHARE

Potrivit datelor colectate luni de Agenția Anadolu de la Europe Beyond Coal și Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), numai costul importurilor de gaze naturale prin Ucraina, împreună cu gaz natural lichefiat (GNL), a ajuns la 10,6 miliarde de euro de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, de la 24 februarie.

Datele companiei ruse de gaze Gazprom arată că fluxurile de gaz către UE prin Ucraina au fost de 62 de milioane de metri cubi la 23 februarie, au ajuns la 110 milioane de metri cubi la 25 februarie și 109 milioane de metri cubi la 26 februarie.

Datele arată că nivelul de transport al fluxului de gaz a fost în intervalul 100-110 milioane de metri cubi de la începutul războiului.

Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom, a confirmat săptămâna trecută că fluxul de gaz de aproximativ 105 milioane de metri cubi către UE prin Ucraina progresează la „niveluri de rutină”.

Citește și

Rușii au făcut farse miniștrilor britanici. Au sunat și au pretins că sunt premierul Ucrainei

Scaunul de la Kremlin i-a luat mințile lui Putin. Inginerii, puși să-i facă limuzina supremă - Aurus

În ciuda sancțiunilor economice dure impuse împotriva Rusiei de către SUA, Regatul Unit și UE, UE a exclus până acum sectorul energetic de la sancțiuni din cauza dependenței sale semnificative de importurile rusești.

SUA au interzis importul de petrol rusesc, GNL și cărbune, în timp ce Marea Britanie a fost de acord să elimine treptat importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului.

Importurile de petrol ale UE s-au apropiat de 5,8 miliarde de euro, în timp ce cele de cărbune s-au ridicat la 436 de milioane de euro de la începutul războiului.

UE este al doilea cel mai mare importator din lume și cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, potrivit Bruegel, un think-tank cu sediul la Bruxelles.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.