UE a adoptat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

DE Daniel Toșa | 15.03.2022 - 11:44
UE a adoptat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei/FOTO: Twitter/UrsulavonderLeyen

UE a aprobat, marți, în mod oficial, un al patrulea pachet de sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor și interdicția de călătorie pentru oligarhul rus Roman Abramovici, potrivit The Guardian.

SHARE

Comisia Europeană salută acordul de astăzi al Consiliului de a adopta un al patrulea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea brutală a acesteia împotriva Ucrainei și a poporului său. Aceste sancțiuni vor contribui și mai mult la intensificarea presiunii economice asupra Kremlinului și vor paraliza capacitatea acestuia de a-și finanța invazia Ucrainei. Acestea au fost coordonate cu partenerii internaționali, în special cu Statele Unite.

UE, împreună cu alți membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a convenit astăzi să refuze produselor și serviciilor rusești tratamentul națiunii celei mai favorizate pe piețele UE. Această decizie vine în urma unui anunț făcut vineri, 11 martie, de membrii G7. Acest lucru va suspenda beneficiile semnificative de care se bucură Rusia în calitate de membru al OMC. Aceste acțiuni împotriva Rusiei protejează interesele esențiale de securitate ale UE și ale partenerilor săi, având în vedere agresiunea neprovocată, premeditată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, asistată de Belarus. Acestea sunt pe deplin justificate în temeiul legislației OMC.

Citește și: Surse militare cred că o ciocnire NATO-Rusia e inevitabilă, după atacul de duminică de lângă Polonia

Acordul de astăzi se bazează pe pachetele de măsuri de amploare și fără precedent pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei împotriva integrității teritoriale a Ucrainei și la atrocitățile tot mai multe împotriva civililor și orașelor ucrainene.

În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are sarcina de a monitoriza aplicarea sancțiunilor UE în întreaga Uniune. UE rămâne unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua să sprijine Ucraina și poporul său împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar.

Citește și: VIDEO Curaj incredibil: O jurnalistă din Rusia a intrat în direct cu un mesaj antirăzboi

Sancțiunile includ:

Interzicerea totală a oricăror tranzacții cu anumite întreprinderi de stat rusești din diferite sectoare - complexul militar-industrial al Kremlinului.

O interdicție de import din partea UE pentru produsele siderurgice care fac în prezent obiectul măsurilor de salvgardare ale UE, ceea ce înseamnă pentru Rusia o pierdere de aproximativ 3,3 miliarde de euro în venituri din exporturi. Cotele de import majorate vor fi distribuite către alte țări terțe pentru a compensa.

O interdicție de amploare privind noile investiții în sectorul energetic rusesc, cu excepții limitate pentru energia nucleară civilă și transportul anumitor produse energetice către UE.

Interzicerea exporturilor UE de bunuri de lux (de exemplu, mașini de lux, bijuterii etc.) pentru a lovi direct elitele rusești.

În plus, lista persoanelor și entităților sancționate a fost extinsă în continuare pentru a include mai mulți oligarhi și elite de afaceri legate de Kremlin, precum și companii active în domeniile militar și al apărării, care sprijină logistic și material invazia. Există, de asemenea, noi liste de actori activi în domeniul dezinformării.

Interzicerea ratingului Rusiei și al companiilor rusești de către agențiile de rating de credit din UE și a furnizării de servicii de rating clienților ruși, ceea ce ar duce la pierderea și mai mult a accesului acestora la piețele financiare ale UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te