Ucrainenii se confruntă cu realitatea sumbră a unui război prelungit cu Rusia

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.11.2023 - 19:16
Ucrainenii se confruntă cu realitatea sumbră - Foto: Profimedia Images

Pentru mulți dintre ucrainenii conectaţi la actualitate, o evaluare sumbră recentă a câmpului de luptă, făcută de către șeful militar al Ucrainei, nu a fost o surpriză. Este ceea ce au auzit în conversațiile cu prietenii.

SHARE

Alţii au văzut pe rețelele de socializare și au experimentat personal pe linia frontului, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva țării lor se prelungește.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat pentru The Economist, săptămâna aceasta, că „cel mai probabil, nu va exista o evoluţie spectaculoasă și frumoasă” și fiecare zi care trece oferă rușilor un avantaj.

Ucrainenii se confruntă cu realitatea sumbră a unui război prelungit

Contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei este blocată, în timp ce iarna grea se profilează. Rusia ocupă în continuare aproape o cincime din Ucraina, iar liniile frontului sunt în cea mai mare parte statice, în timp ce ambele părți continuă să stea cu soldaţii în tranşee.

Zalujnîi a avertizat că Rusia „va avea superioritate în arme, echipamente, rachete și muniție, pentru o perioadă considerabilă de timp”, și că Ucraina are nevoie de „abordări noi, inovatoare”.

Ucraina a lansat o contraofensivă, împotriva invaziei Rusiei, în iunie, dar până acum nu a reușit să câștige avansul necesar pentru a schimba cursul războiului, în favoarea Kievului, conform CNN.

Citeşte şi: 70% dintre ruși vor ca Putin să oprească războiul din Ucraina. Doar 35% vor să returneze teritoriile

Astăzi, Igor Zhovka, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei, l-a criticat pe Zalujnîi pentru comentariile sale.

„Sunt sigur că totul a fost citit cu atenție, notat și concluziile trase” de către ruși, a spus el, adăugând că a primit apeluri de la omologii din țările partenere „în panică”, întrebând dacă războiul este într-adevăr într-un impas.

„Este acesta efectul pe care am vrut să-l obținem cu acest articol?” - se întreabă retoric Zhovka.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost de acord cu evaluarea lui Zalujni. „Acesta nu este un impas. Subliniez acest lucru încă o dată. Am vorbit deja despre asta.

Citeşte şi: Un grup de mercenari ruși recrutează femei pentru a lupta în Ucraina. Ar putea fi lunetiste de elită

Aceasta nu este o știre”, a spus el astăzi, de faţă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Viziunea directă a lui Zalujni a oferit o alternativă rară la mesajele pline de speranță, care au devenit obișnuite din partea conducerii politice a Ucrainei. Aproape în fiecare seară, Zelenski face apel la public să continue să creadă în potențiala victorie a țării.

Dar, pentru mulți ucraineni, acest obiectiv pare evaziv. Deocamdată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te