Un grup de mercenari ruși recrutează femei pentru a lupta în Ucraina. Ar putea fi lunetiste de elită

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.11.2023 - 15:15
Ce amenzi nu mai pot fi plătite la jumătate, în 15 zile - Foto: Flickr/Za Rodinu - imagine cu caracter ilustrativ

Un grup de mercenari ruși recrutează femeile, pentru ca acestea să lupte în războiul Rusiei în Ucraina. Femeile au avut rareori roluri de luptători, în prima linie, în timpul războiului din Ucraina, până acum.

SHARE

Informaţiile sunt furnizate de Ministerul Apărării din Marea Britanie (MoD), în briefing-ul său zilnic de informații de luni.

Instituţia a spus că Redut, o companie militară privată susținută de stat, face un apel ca femeile să lucreze ca lunetişti și operatori de drone, în batalionul său, numit Borz.

Un grup de mercenari ruși recrutează femei

Numele Borz, care în limba cecenă înseamnă "Борз", adică „lup”, este un termen-umbrelă folosit pentru toate pistoalele-mitralieră improvizate, produse în anii de independență a Republicii Cecene Ichkeria.

Redut, cunoscut anterior sub numele Shield, are legături cu GRU, agenția de informații externe a Rusiei. Face parte dintr-un grup de forțe mercenare care protejează operațiunile comerciale ale companiilor rusești și a fost desfășurat în Ucraina, de la începutul invaziei la scară largă, în anul 2022.

Compus din foste forțe speciale ruse și membri ai grupului de mercenari Wagner, Redut ar fi fost implicat în complotul de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în primele zile ale războiului.

Citeşte şi: Putin se teme de o lovitură de stat? Serviciul de Securitate chemat să apere clădirile guvernului

Ministerul Apărării din Marea Britanie l-a citat pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, afirmând că 1.100 de femei sunt în prezent desfășurate în Ucraina, servind mai ales în funcții de asistență medicală și servicii alimentare.

Acest număr este echivalent cu 0,3% din forța militară a Rusiei. Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că este neclar dacă forțele de apărare ruse mai largi vor urma exemplul și vor aduce mai multe femei combatante.

Forțele ruse au suferit probabil pierderi grele, în 20 de luni de război în Ucraina, și ar putea acum să caute mai multe modalități de a-şi spori numărul de trupe.

De-a lungul istoriei, femeile au jucat diverse roluri în vremuri de război, aducând adesea contribuții semnificative la eforturile de război - în ciuda faptului că s-au confruntat cu bariere sociale și culturale. Aşa a fost cazului lunetistei de notorietate Roza Shanina (foto).

Citeşte şi: Zelenski vorbește pentru prima oară de o înfrângere în fața Rusiei. „Occidentul m-a trădat”

Femeile au ocupat până acum puține roluri combatante, în prima linie, în Ucraina, deși există o tradiție puternică a lunetistelor de sex feminin și a altor trupe de luptă, care au servit în forțele sovietice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spune Ministerul Transporturilor al Regatului Unit.

În ofensiva inițială a Rusiei, de la începutul războiului, Redut a suferit pierderi grele, de până la 90% din forța sa de luptă, conform Euronews.

Restului rămas i s-au oferit contracte cu armata convențională a Rusiei, permițând Ministerului Apărării Rusiei să reconstruiască și să controleze efectiv forța privată de mercenari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te