Ucraina vrea să spargă blocada cerealelor instrumentată de Rusia în Marea Neagră prin apele României

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.07.2023 - 21:37
Ucraina vrea să spargă blocada cerealelor instrumentată de Rusia în Marea Neagră prin apele României - Foto: Profimedia Images

Ucraina are în vedere o nouă rută pentru „coridorul cerealelor”, prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, după retragerea Rusiei.

SHARE

Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat că Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, după retragerea Rusiei din Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră.

„Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul”, a arătat ambasadorul Vasil Bodnar ce consecinţe are ieşirea Rusiei din acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, relatează News.ro.

Citește și: Șeful MI6: Putin a fost forțat să încheie un acord cu liderul Wagner „pentru a-și salva pielea”

Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră a fost un acord încheiat în iulie anul trecut şi intermediat de ONU şi Turcia, care ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele pe Marea Neagră, din trei porturi, folosind un coridor securizat. Rusia a anunţat luni că iese din acest acord.

Diplomatul ucrainean a explicat că aceste ameninţări vor afecta, în special, companiile de transport maritim şi asigurările. În acelaşi timp, potrivit lui Bodnar, Ucraina a creat un fond pentru garantarea acestor riscuri.

Ucraina vrea să spargă blocada cerealelor instrumentată de Rusia în Marea Neagră prin apele României

„Avem şi oportunităţi de a atrage nave şi companiile care sunt gata să furnizeze aceste nave pentru transportul cerealelor.

Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar şi fără a folosi această rută care a fost deja agreată, însă prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.

Este, de asemenea, posibilă o opţiune de minimizare a riscurilor", a declarat ambasadorul.

Vasil Bodnar declarase anterior că Ucraina îşi propune să continue acordul pentru cereale într-un format tripartit.

Citește și: VIDEO Incendiu puternic la o bază militară din Crimeea. Un depozit de muniții, cuprins de flăcări 

„Lucrăm. Preşedintele Zelenski a trimis apeluri relevante preşedintelui Turciei şi secretarului general al ONU. Ministrul Kuleba lucrează deja la ONU pentru a căuta un consens al comunităţii internaţionale cu privire la continuarea acestei iniţiative pentru cereale", a spus el.

La 17 iulie, Rusia a trimis Turciei, Ucrainei şi ONU notificări prin care a anunţat că nu mai participă la prelungirea acordului pentru cereale, care expira la 18 iulie, până nu îi sunt îndeplinite condiţiile. Aceasta presupune că Moscova îşi retrage „garanţiile” privind siguranţa transportului maritim şi închide coridorul maritim securizat prin apele de nord-vest ale Mării Negre.

Încă de la începutul lunii iunie, când se contura o ieşire a Rusiei din acord, Ucraina spunea că este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră fără sprijinul Rusiei, având un „plan B”. Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, declara pentru Reuters că va propune ca guvernul său să poată oferi garanţii de asigurare pentru ca firmele să continue transportul maritim fără implicarea Rusiei, în cadrul unui nou acord.

„Planul B exclude a patra parte (Rusia) din această relaţie”, a arătat Mikola Solski.

Guvernul de la Kiev a creat deja un fond special de asigurare de 547 de milioane de dolari pentru companiile ale căror nave ar veni în porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul unui nou acord, preciza la vremea respectivă ministrul.

„Dacă suntem complet blocaţi, (...) atunci transportatorii pot merge prin acest coridor cu o asigurare garantată de guvernul nostru”, a spus Solski.

Proprietarii de nave pot avea încredere „suficient de mare” în faptul că armata ucraineană şi apărarea sa aeriană „îşi pot face treaba”, dădea asigurări Solski.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te