SUA, despre amenințările lui Putin: “Sunt foarte periculoase și escaladează tensiunile NATO-Rusia". Declarația oficialului de la Casa Albă vine pe fondul tensiunilor crescute legate de sprijinul Occidentului pentru Ucraina.
SUA, despre amenințările lui Putin: “Sunt foarte periculoase și escaladează tensiunile NATO-Rusia"
Vladimir Putin a declarat joi că, dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune, aceasta ar echivala cu implicarea directă a țărilor NATO în război.
„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a țărilor NATO, a SUA și a țărilor europene în războiul din Ucraina.
Acest lucru ar schimba însăși natura conflictului. Ar însemna că țările NATO sunt în război cu Rusia”, a afirmat Putin într-o intervenție la televiziunea de stat rusească.
Tensiuni în creștere între Rusia și Occident
Declarațiile lui Putin au fost făcute în cadrul unui forum cultural desfășurat la Sankt Petersburg, fiind difuzate ulterior pe rețelele sociale, inclusiv pe Telegram, de către jurnaliștii de la Kremlin.
Citește și: Volodin, mâna dreapta a lui Putin amenință Europa: "NATO deschide poarta războiului cu Rusia"
Președintele rus a avertizat că orice astfel de acțiune din partea NATO ar putea duce la o escaladare periculoasă a conflictului din Ucraina.
Pe fondul acestor afirmații, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a reacționat vineri, subliniind riscul major pe care astfel de declarații îl pot aduce stabilității globale.
Citește și: Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă SUA dau undă verde Kievului să atace Rusia cu ATACMS
„Afirmațiile președintelui Putin sunt incredibil de periculoase și escaladează inutil tensiunile deja mari dintre Rusia și țările NATO”, a spus Jean-Pierre.
Dilema Occidentului privind atacurile pe teritoriul rus
Ucraina a solicitat în repetate rânduri permisiunea de a lovi ținte aflate adânc pe teritoriul Rusiei, folosind rachetele livrate de Occident. Totuși, SUA și aliații europeni au fost reticenți în a permite astfel de atacuri, temându-se de o escaladare a conflictului care ar putea duce la un război direct între Rusia și NATO, în condițiile în care ambele părți sunt puteri nucleare.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat joi „întârzierea” în decizia Occidentului de a permite utilizarea acestor arme pentru atacuri pe teritoriul rus, scrie AFP, citat de Agerpres.
Până în prezent, Washingtonul a refuzat categoric să accepte o astfel de opțiune, temându-se de consecințele unui conflict extins.
Întâlniri de nivel înalt pentru soluționarea crizei
În acest context, președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer urmează să discute această problemă delicată în cadrul unei întâlniri planificate pentru vineri.
Cei doi lideri vor aborda modalități de sprijin continuu pentru Ucraina, dar și cum să evite o escaladare periculoasă a conflictului cu Rusia.
Tensiunile dintre Rusia și Occident continuă să crească, pe măsură ce războiul din Ucraina intră într-o fază critică, iar discuțiile despre livrări de arme și strategiile pe termen lung devin tot mai importante pentru stabilitatea internațională.