Platforma ucraineană Defence Express a scris despre contractul prin care Forțele Aeriene Române achiziționează aproape 200 de rachete AIM-120C-8 AMRAAM. Vorbim de cea mai recentă versiune a rachetei aer-aer care acum are cu o rază de acțiune de până la 160 kilometri.
Ucraina sugerează că România i-ar putea da rachete pentru F-16
“Însuși faptul că România cumpără AIM-120C-8 este important. Pentru că forțele sale aeriene operează aceeași versiune a F-16 ca și Ucraina.(...) Mai mult, unele dintre avioanele forțelor aeriene române și ucrainene au același furnizor - Norvegia.(...) Să remarcăm că sistemul de apărare antiaeriană NASAMS, care folosește AIM-120, nu este operat de România, și astfel Bucureștiul achiziționează AIM-120C-8 pentru F-16 existente. Și asta înseamnă că utilizarea acestei rachete de F-16 ucrainene este destul de posibilă fără modificări suplimentare. Cel puțin, autorizația foarte detaliată a Defense Security Cooperation Agency nu precizează nicio lucrare și nici măcar necesitatea trimiterii de specialiști”, susține publicația sugerând astfel un eventual transfer de vectori aer-aer către Ucraina.
Contractul
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România, pentru a oferi capabilităţi aer-aer avansate pentru Forţele Aeriene Române, vânzarea iniţială fiind evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opţiunea de a achiziţiona rachete suplimentare, a transmis recent misiunea diplomatică americană la Bucureşti.
Citește și: Cum se apără România după ce a dat Ucrainei un sistem Patriot? Baraj de rachete în Capitală și Buzău
Această vânzare contribuie la efortul de modernizare a Forţelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16 ale României, dar şi cu alte aeronave NATO şi americane, inclusiv avioanele F-35, arată sursa citată.
Citește și: VIDEO Rusia a aflat unde sunt F-16 din greșeala Ucrainei. Putin a lansat sute de drone
Racheta de tipul AIM-120 AMRAAM are un focos de 18 kg și este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de Mach 4, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională.