Ucraina, ruptă în două de război. Populația cere negocieri de pace, Armata se opune. Care e soluția?

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.09.2024 - 11:12
Ucraina, ruptă în două de război. Populația cere negocieri de pace, Armata se opune. Care e soluția? - Foto: Profimedia Images
Ucraina, ruptă în două de război. Populația cere negocieri de pace, Armata se opune. Care e soluția? - Foto: Profimedia Images

Ucraina, ruptă în două de război. Populația cere negocieri de pace, Armata se opune. Care e soluția? Dezbaterile privind o posibilă încetare a focului sporesc tensiunile în societatea ucraineană între cei care luptă și cei care nu.

SHARE

Militarii ucraineni se opun negocierilor de pace cu Rusia.

Ucraina, ruptă în două de război. Populația cere negocieri de pace, Armata se opune. Care e soluția?

Sondajele de opinie din Ucraina arată că sprijinul pentru negocierile cu Rusia a început să crească de la contraofensiva eșuată de anul trecut, deși majoritatea ucrainenilor spun în continuare că vor să continue lupta pentru returnarea tuturor terenurilor ocupate de ruși.

Citește și: De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova?

Cu toate acestea, potrivit The Wall Street Journal, un grup cheie al populației rămâne negativ față de orice acord cu Rusia: militarii.

„Potrivit unui sondaj recent, doar 18 % dintre veterani și militari activi cred că Ucraina ar trebui să caute un sfârșit negociat al războiului, cel mai scăzut procent dintre toate grupurile demografice intervievate. 15 % dintre soldați și veterani au declarat că s-ar alătura unui protest armat dacă Kievul ar semna un tratat de pace cu care nu ar fi de acord”, a scris publicația.

Citește și: Agenții lui Putin, sabotaje în Europa. Drone deasupra uzinei de rachete Kongsberg, Norvegia

Comandantul Brigăzii a treia de asalt, Andriy Biletskyy, a declarat că, deși oboseala războiului se acumulează în societate, „nu a avut loc nicio catastrofă militară”

„Ucraina poate revendica cel puțin o parte foarte semnificativă a teritoriilor”, a spus el. „Văd un pericol uriaș în a pune capăt războiului la întâmplare”.

Discuțiile de pace cu Federația Rusă - opinii civile și militare

Mulți oficiali militari sunt convinși că, dacă se ajunge la un acord de pace, Putin va folosi pauza în lupte doar pentru a reechipa armata rusă și apoi va invada din nou. Alții au afirmat că sacrificiile camarazilor lor căzuți la datorie ar fi în zadar dacă Ucraina ar accepta pur și simplu să cedeze teritoriul Rusiei.

Ivan Panchenko, un veteran în vârstă de 42 de ani, a declarat că s-ar opune oricărui plan de cedare a teritoriului ucrainean.

„Rusia a încălcat zeci de tratate internaționale în ultimii 30 de ani - un acord cu ea este lipsit de valoare”, a spus el. „Dacă vrem o pace care să dureze, trebuie să le provocăm cât mai multă durere”.

În același timp, în timp ce sondajele arată că publicul larg rămâne sceptic cu privire la acordurile cu Putin, mulți - în special tinerii - sunt dispuși să accepte chiar și condiții de pace „imposibile” pentru a opri războiul.

Alla Pronina, din Zaporozhye, spune că a început să reconsidere posibilitatea negocierilor după contraofensiva de anul trecut. Acum că soțul ei este în război, ea este gata să renunțe la toate teritoriile pe care Rusia le ocupă în prezent în schimbul păcii.

Acestea fiind spuse, după cum subliniază Vladimir Dubovik, directorul Centrului pentru Studii Internaționale, schimbarea opiniei publice îi va oferi președintelui Vladimir Zelenski ocazia de a încheia un fel de înțelegere.

„Simplul fapt că oamenii par să fie mai dispuși să negocieze cu Rusia este o schimbare importantă”, a declarat Dubovik. El a adăugat însă că orice încetare a focului comportă un risc politic semnificativ: „Mulți ucraineni o vor percepe probabil ca pe o afacere proastă”.

Război în Ucraina: Diviziunile din societate se adâncesc

Mulți soldați care luptă în est spun că s-a format o barieră între cei care luptă și locuitorii din marile orașe ale țării, care nu sunt conștienți de război.

„Guvernul a creat condiții în care cei care sunt cu adevărat motivați nu vor fi de acord cu acordurile care cedează teritorii. Dar cei care nu sunt în război vor lua decizii. Este dureros”, spune un ofițer militar.

Putin a declarat recent că discuțiile ar trebui să se bazeze pe un „plan de pace” redactat în primăvara anului 2022. Acest plan prevede capitularea de facto a Ucrainei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te