Avioanele de război F-16, donate sau trimise de către țările Occidentale, care vor ajunge în Ucraina vor deschide „dansul morții” din „cerul Crimeei”.
Ucraina pregătește „lovitura fatală” pentru Putin. Avioanele F-16 deschid „dansul morții” în Crimeea
Experții occidentali consideră că, dacă Ucraina va câștiga un război cu Rusia, acesta va avea loc în Crimeea.
În prezent, forțele de apărare ucrainene efectuează lovituri de succes împotriva armelor rusești din peninsulă și atacă podul Crimeei pentru a perturba logistica ocupanților.
Frederik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, consideră că, prin faptul că vizează peninsula, în special sistemele de apărare aeriană terestră rusești, Ucraina "pregătește terenul" pentru viitoarele lovituri aeriene odată ce vor sosi avioanele de luptă F-16.
„Crimeea este vulnerabilă. Rușii au un spațiu de manevră relativ limitat în peninsulă. Iar Putin are multe de pierdut atât din punct de vedere politic, cât și militar.
Citește și: 10 piloți ucraineni de F-16, pregătiți să deschidă urgia frontului. Cum va răspunde Kremlinul?
Prin urmare, dacă un număr limitat de avioane de vânătoare poate avea un impact real, atunci este aici și deasupra Chornî pe mare, care devine complet accesibil după ce problema apărării aeriene din Crimeea este rezolvată”, spune analistul Frederik Mertens.
Citește și: Explozii puternice în Crimeea după un atac cu rachete ATACMS. Apărarea rusă nici nu le-a „mirosit”
Anterior, șeful serviciilor de informații ucrainene, Kyrylo Budanov, a raportat că Rusia și-a relocat cel mai avansat sistem de apărare aeriană S-500 în peninsulă.
Citește și: „Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot
Ce se întâmplă dacă Rusia ar pierde Crimeea?
Maria Snehova, cercetător senior în cadrul programului "Europa, Rusia și Eurasia" al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că "Rusia nu își poate permite să piardă Crimeea", deoarece aceasta ar oferi Ucrainei posibilitatea de a folosi "amenințarea statutului Crimeei ca monedă de schimb în viitoarele negocieri".
Elina Beketova, expertă în probleme de democrație la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, este convinsă că, dacă Ucraina poate recâștiga controlul asupra Mării Negre și poate returna peninsula - sau pur și simplu poate exercita suficientă presiune asupra acestor teritorii pentru a-l amenința pe Putin - atunci "acest lucru va însemna sfârșitul războiului".
Reamintim că la începutul anului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăsat să se înțeleagă că bătălia pentru Crimeea și Marea Neagră va juca un rol central în lunile următoare.
Olha Khvostunova, cercetător la programul eurasiatic al Institutului de Studii de Politică Externă, este convinsă că o înfrângere a Rusiei în Crimeea ar fi "nu doar o înfrângere, ci și o umilință" istorică pentru Vladimir Putin.
Flota rusă a Mării Negre, decimată în atacurile cu drone navale ucrainene
În ultimele săptămâni, Ucraina a efectuat o serie de atacuri de succes în regiune, distrugând mai multe baterii de apărare aeriană rusești și lovind aerodromul Belbek de lângă Sevastopol.
Citește și: VIDEO Lecția Ucrainei: Cum să distrugi Flota Mării Negre a Rusiei când nu ai nave de luptă
Ucraina, care și-a pierdut marina tradițională în timpul anexării Crimeei, atacă cu mare succes Flota rusă din Marea Neagră cu ajutorul dronelor navale, făcând numeroase victime printre navele de război rusești.
De asemenea, distrugerea podului din Crimeea, cunoscut și ca „Podul lui Putin”, care leagă continentul rusesc de coasta de est a Crimeei, ar fi "o victorie strategică și simbolică pentru Ucraina și o lovitură serioasă pentru Putin".
Citește și: VIDEO Corveta rusească Cyclone de 34.000.000$, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS
"De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a lovit deja podul de două ori, dar tot nu a reușit să îl distrugă.
La începutul acestui an, reprezentanți ai Direcției Principale de Informații din Ucraina au declarat pentru The Guardian că Ucraina va arunca în aer podul pentru a treia oară înainte de sfârșitul anului. Potrivit acestora, distrugerea sa este "inevitabilă".
Există deja semne că și Rusia se teme că Ucraina ar putea efectua un alt atac asupra podului", scrie Business Insider.
Rusia a început să ia măsuri pentru a-și reduce dependența de podul din Crimeea - în special, ocupanții construiesc o cale ferată de la Rostov-on-Don, în sudul Rusiei, până în Crimeea.