Comunitățile de transport maritim și de coastă, din jurul principalului nod portuar al Ucrainei, Odesa, au primit un avertisment, din partea oficialilor militari, cu privire la riscul ridicat ca mine navale să plutească de-a lungul coastei și să eşueze pe țărm.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că folosesc mine în largul coastei ucrainene, ceea ce împiedică navigarea în siguranță, în regiune. Minele de fabricație sovietică erau ancorate, dar într-o furtună unele dintre ele se puteau desprinde și puteau fi purtate de curent, conform Reuters.
Citeşte şi: VIDEO Ucraina desfășoară două nave britanice antimine în Marea Neagră. Sunt din Marea Britanie
„Există o mare probabilitate ca minele navale să-și rupă ancorele și să ajungă pe țărm, precum și să plutească de-a lungul coastei”, a scris Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, pe Telegram.
„În luna martie a anului trecut, Rusia a continuat să folosească mine antinavă pe ancore, ca o armă nedirijată împotriva Ucrainei”, a spus el, într-un videoclip separat.
Rusia a blocat porturile Odesei - principalele puncte de încărcare pentru exporturile de cereale ucrainene, după ce forțele sale au invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022. Rusia numește invazia „operație militară specială”.
Blocada a fost ridicată asupra a trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, la sfârșitul lunii iulie, în baza unui acord între Moscova și Kiev, negociat de Națiunile Unite și Turcia.
Citeşte şi: Evgheni Prigojin, "Bucătarul lui Putin", vrea să pună mâna pe minele de sare şi de gips de la Bahmut
Între acel moment și sfârșitul lunii ianuarie, Ucraina a exportat peste 17 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, prin coridorul de trecere, a declarat săptămâna trecută sindicatul ucrainean al comercianților de cereale UGA.
Sindicatul a menționat că în ianuarie 2023, exporturile de produse agricole „au scăzut semnificativ, din cauza întârzierilor deliberate ale inspecțiilor navelor, de către Rusia”. Rusia a negat acuzațiile.
Exporturile de cereale ale Ucrainei, în sezonul 2022/23, care durează până în iunie, au scăzut cu 28,7%, până la 29,2 milioane de tone, începând cu 13 februarie, din cauza unei recolte mai mici și a dificultăților logistice cauzate de invazia rusă, relevă datele Ministerului Agriculturii.