Tusk sau Kaczynski? Alegeri în Polonia cu impact imens în Europa. Detaliile vor decide învingătorul

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.10.2023 - 18:31
Tusk sau Kaczynski? Cine va conduce Polonia - Foto: Profimedia Images

Tusk sau Kaczynski? În ultimii 20 de ani, politica poloneză a fost dominată de doi bărbați cu viziuni foarte diferite pentru țara lor: Donald Tusk și Jaroslaw Kaczynski. Cine va ieși câştigător, după alegerile cruciale din acest weekend - iată necunoscuta.

SHARE

Deși s-au născut la doar opt ani distanță, Donald Tusk și Jaroslaw Kaczynski cu greu ar putea fi mai diferiți.

Liderul Opoziției, Donald Tusk (66 de ani) apare la mitingurile de campanie într-o cămașă albă, cu gulerul deschis, cu o insignă în formă de inimă roșie-albă (simbolul partidului său). 

Tusk sau Kaczynski? Cine va conduce Polonia

Președintele Platformei Civice (PO) liberal-conservatoare face o figură tânără și dinamică. Vorbește fără notiţe scrise și nu se ferește de subiectele controversate. Evenimentele sale de campanie sunt deschise tuturor, chiar și oponenților politici, care pun adesea întrebări incomode.

Tusk este notoriu în UE pentru faptul că, în timpul mandatului său de preşedinte al Consiliului European, în toate parlamentele naţionale unde a ţinut discursuri, a vorbit de fiecare dată în limba ţării în care se afla, cu o dexteritate incredibilă, chiar dacă de regulă nu înţelegea în detaliu ce spunea.

Jaroslaw Kaczynski (74 de ani), liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), este diametral opus lui Tusk. Evenimentele sale sunt puternic păzite de poliție, iar participarea este limitată la funcționari selectați și susținători de partid.

Citeşte şi: Donald Tusk: Partidul polonez de guvernământ, PiS, a devenit o problemă pentru UE

Îmbrăcat într-un costum sobru, cu cravată închisă la culoare, Kaczynski își citește discursurile, care sunt în mare parte pline de avertismente împotriva lui Tusk și de atacuri asupra "nemților urâți", conform DW. Dacă întrebările sunt permise, acestea sunt în general pregătite în avans și citite de cei care le adresează.

Kaczynski evită dezbaterile TV

În perioada premergătoare alegerilor din acest weekend, Tusk și-a provocat de mai multe ori adversarul la o dezbatere de televiziune, dar fără nici un rezultat.

Când televiziunea de stat poloneză (TVP) a transmis în sfârșit o dezbatere între liderii de partid, Kaczynski l-a trimis în locul lui pe premierul Mateusz Morawiecki, în timp ce el a participat la un eveniment de campanie, în provincie.

„Laş” - a fost reacția lui Tusk la absența adversarului său. Ultima dată când Tusk și Kaczynski s-au confruntat într-o dezbatere de televiziune a fost în anul 2007. Atunci, Kaczynski s-a descurcat foarte prost.

Citeşte şi: Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski acuză Germania că vrea să impună „al IV-lea Reich” în UE

Punct comun și diferențe puternice

Oricât de greu de imaginat acum, Kaczynski și Tusk aveau destul de multe în comun: de exemplu, ambii erau activi în opoziția anticomunistă.

Încă din anii 70, Kaczynski a fost membru al Comitetului de Apărare a Muncitorilor (KOR), organizaţie radicală anticomunistă, condusă de Anna Walentynowicz, care a respins orice comunicare cu Partidul Comunist Polonez şi cu dictatorul polonez Wojciech Jaruzelski.

Ca student la Gdansk, pe de altă parte, Donald Tusk a susținut sindicatul Solidarnosc (Solidaritatea), chiar de la înființarea acestuia, în 1980. Solidarnosc a avut o cu totul altă abordare, fiind tot anticomunist, dar negociind timp de aproape 10 ani, din 1979, termenii democratizării Poloniei, în timp ce liderii săi, în frunte cu Lech Walesa, intrau şi ieşeau ritmic din puşcărie.

Asta a fost considerată de KOR ca fiind o dovadă a colaboraţionismului Solidarnosc.

Un nou început, într-o nouă Polonie

Prăbușirea comunismului din 1989 a deschis noi perspective pentru ambii bărbați. În conformitate cu înclinațiile sale liberale, Tusk a fondat Congresul Liberal Democrat (KLD), care a fost pentru o vreme chiar parte a partidului Acordul Centrului Creștin Democrat, al lui Jaroslaw Kaczynski.

Curând însă cei doi politicieni au luat drumuri separate.

În anul 2001, ambii au lansat cele două partide care continuă să modeleze politica în Polonia, până astăzi: Jaroslaw Kaczynski și fratele său geamăn, Lech, au fondat ege și Justiție (PiS), iar Donald Tusk a înființat Platforma Civică (PO).

Citeşte şi: Viktor Orban subscrie declaraţiei lui Jaroslaw Kaczynski privind viitorul UE

După alegerile parlamentare din 2005, cele două partide au intrat în negocieri pentru formarea unui guvern de coaliție. Neîncrederea și ambiția i-au împiedicat pe politicieni să ajungă la o înțelegere.

Aceasta a fost ultima dată când drumurile lor s-au încrucișat, ca potențiali aliați politici. De atunci, partidele lor au alternat la conducerea guvernului: mai întâi PiS-ul lui Kaczynski (2005–2007), apoi PO al lui Tusk (2007–2014), apoi din nou PiS-ul al lui Kaczynski (din anul 2015 până în prezent).

Kaczynski îl acuză parțial pe Tusk pentru moartea fratelui său

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, rivalitatea politică dintre Tusk și Kaczynski – care este o trăsătură legitimă a oricărei democrații – s-a transformat în antipatie personală și chiar în dușmănie.

Moartea președintelui Lech Kaczynski, într-un accident de avion, în Rusia, lângă Smolensk, în anul 2010, când la putere era PO, a adâncit animozitatea dintre cei doi. „L-ați ucis” - le-a spus Kaczynski parlamentarilor lui Tusk și PO, în Parlament, după accident.

Kaczynski este convins că avionul a fost doborât de un atac rusesc și dă vina pe Tusk, care era prim-ministru și călătorise singur la Smolensk, pentru serviciul de comemorare care marca a 70-a aniversare a masacrului ofițerilor armatei poloneze, în Rusia, în Pădurea Katyn.

Kaczynski a susținut că acest lucru a făcut posibil ca Rusia să comită un atac asupra avionului în care se afla președintele și o mare delegație din Polonia, trei zile mai târziu. Nu există dovezi care să susțină această afirmație: avionul s-a prăbușit într-o ceață densă. La propriu.

Sentiment antigerman

Ostilitatea antigermană este adâncă. Când Tusk a căutat să fie redevină președinte al Consiliului European, în anul 2017, Kaczynski a făcut tot ce a putut pentru a-l opri. Nu a reușit.

Kaczynski îl acuză în mod regulat pe Tusk că reprezintă interesele germane, nu pe cele poloneze. El acuză de asemenea Germania că are intenții rele față de Polonia. Dar chestiunea germană nu este singurul lucru asupra căruia cei doi foști premieri nu sunt de acord.

În timp ce Tusk este un european entuziast, Kaczynski se opune cu strictețe unei Uniuni Europene puternice, deoarece vede Bruxelles-ul ca un instrument pentru dominația germană asupra Europei . În schimb, ar dori să vadă o Europă a patriilor.

„Salvatorul retras al națiunii”

„Jaroslaw (Kaczynski) este interesat doar de puterea pură”, i-a spus odată un parlamentar PiS jurnalistului Kamil Dziubka. "Este un psihopat emoțional. Acordă foarte puțină atenție situației sale financiare. Nu se gândește la ce mănâncă la prânz, pentru că politica este mâncarea lui."

Tusk este aparent făcut dintr-un material foarte diferit. Imediat după ce Tusk a fost numit prim-ministru, în anul 2007, jurnalistul Wawrzyniec Smoczynski, de la săptămânalul Polityka, l-a numit „Donald Merkel”.

Făcând acest lucru, el sublinia faptul că Tusk copia strategia cancelarului german Angela Merkel, bazată pe pași mici și navigare politică prudentă.

Însuși Tusk și-a descris stilul de guvernare ca o politică de apă caldă la robinet, o abordare pe care o apără până în prezent. Întrebarea acum este însă dacă acest lucru este suficient, într-o Europă care a fost schimbată fundamental de atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Alegeri cruciale pentru Polonia

În acest weekend, cei doi super rivali se vor înfrunta din nou, cap la cap, la alegerile parlamentare. Miza este extrem de mare. Dacă Tusk pierde alegerile din 15 octombrie, este probabil să se retragă, dând ștafeta politicienilor mai tineri.

Cariera politică a lui Kaczynski s-ar putea încheia și dacă partidul său pierde alegerile. Rămâne de văzut dacă PiS ar putea continua fără el. Când i s-a cerut în 1994 să-și descrie ambițiile politice, Kaczynski i-a spus unui reporter că și-ar dori „să fie salvatorul retras al națiunii”.

Rezultatul alegerilor poate determina dacă acea zi este mai aproape decât crede el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te