Donald Tusk: Partidul polonez de guvernământ, PiS, a devenit o problemă pentru UE

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.10.2021 - 17:39
Donald Tusk: Partidul polonez de guvernământ, PiS, a devenit o problemă pentru UE. /Foto: revista22.ro

Fostul preşedinte al Consiliului European şi liderul opoziţiei poloneze Donald Tusk a criticat la summitul UE rolul partidului polonez conservator Lege şi Justiţie (PiS), relatează dpa.

SHARE

"PiS a devenit o problemă pentru întreaga UE", a postat Tusk pe Twitter.

El a spus că că toţi interlocutorii săi de la Bruxelles, inclusiv preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, sunt preocupaţi de dilema privind modul de a menţine Polonia în UE, prezervând statul de drept şi deblocând în acelaşi timp fondurile UE pentru Polonia.

"Între timp, prim-ministrul Morawiecki se întâlneşte la Bruxelles cu susţinătoarea eurosceptică a lui Putin şi lidera extremei drepte Marine Le Pen", a scris Tusk într-o altă postare pe Twitter.

Citește și: Eurostat: România, printre statele UE cu cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental în T2

Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, sprijină PiS

Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu Mateusz Morawiecki, faţă de care şi-a exprimat sprijinul în criza cu UE, denunţând "şantajul inacceptabil" al Comisiei Europene, relatează AFP.

"Onorată să fiu primită astăzi de şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki", a postat pe Twitter candidata formaţiunii Rassemblement National la alegerile prezidenţiale franceze din 2022, alături de o fotografie în care îi strânge mâna premierului polonez.

"Am evocat împreună în special şantajul inacceptabil exercitat de Comisia Europeană asupra Poloniei şi am ţinut să-mi exprim susţinerea", a mai precizat Marine Le Pen, care urmează să se deplaseze luni la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul conservator ungar Viktor Orban.

Citește și: De ce este supranumită Corina Caciuc, presupusa amantă a lui Reghecampf, „Gură de Aur”

La jumătatea lui octombrie, Marine Le Pen a evocat "discuţii" în vederea unei alianţe a "mişcărilor naţionale" în Parlamentul European "pentru a transforma Uniunea Europeană, îngreunată de toate greşelile sale, într-o alianţă europeană de naţiuni mult mai respectuoase cu suveranitatea statelor".

Donald Tusk este în prezent liderul celui mai mare partid de opoziţie polonez, Platforma Civică.

Mărul discordiei, presupusa incompatibilitate a constituției Poloniei cu legea UE

Fundalul prezentei dispute între UE şi Polonia este un verdict al Tribunalului Constituţional din Varşovia potrivit căruia părţi din legea UE nu sunt compatibile cu constituţia Poloniei.

Această decizie este percepută drept foarte problematică de Comisia Europeană şi de mai multe alte state, pentru că ar putea asigura guvernului polonez o scuză pentru a ignora verdicte ale Curţii Europene de Justiţie care nu îi plac, comentează dpa.

Von der Leyen a anunţat că va bloca ajutorul UE pentru relansarea după coronavirus destinat Poloniei, până când ţara va reveni asupra anumitor reforme judiciare, potrivit dpa.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.