Turcii îl contrazic pe Zelenski: Turcia nu a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele

DE Lidia Moise | Actualizat: 26.02.2022 - 20:16
Strîâmtoarea Bosfor. Sursa: Pixabay

Oficialii turci neagă o știre dată pe Twitter de președintele Volodimir Zelenski, potrivit căreia Recep Erdogan i-a spus că Turcia a închis accesul navelor de război rusești prin strâmtoarile Bosfor și Dardanele. Nu încă, precizează oficialul turc.

SHARE

Președintele turc Tayyip Erdogan nu i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Turcia va închide strâmtoarea Bosfor și Dardanele navelor de război rusești, a declarat sâmbătă un înalt oficial turc pentru Middle East Eye.

„Președintele Erdogan nu a promis că va închide strâmtoarea”, a precizat un oficial turc pentru publicația Middle East Eye. „Turcia nu a luat încă decizia de a închide strâmtorile navelor rusești”.

Anterior Zelenski a fost postat un mesaj pe Twitter în urma conversației sale telefonice cu Erdogan.

”Îi mulțumesc prietenului meu, domnul președinte al Turciei @RTErdogan și poporului Turciei pentru sprijinul puternic.Interzicerea trecerii navelor de război rusești în Marea Neagră și sprijinul militar și umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul Ucrainei nu va uita niciodată asta!"  a scris Zelenski pe Twitter.

Erdogan a vorbit sâmbătă cu Zelenski, oferindu-i asigurări că Ankara depune eforturi pentru o încetare imediată a focului, precum și condoleanțe pentru pierderea de vieți omenești în atacul rusesc, potrivit unui comunicat al președinției turce.

Conform Convenției de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra trecerii navelor între Marea Mediterană și Marea Neagră, făcându-l un actor esențial în conflictul actual dintre Ucraina și Rusia, arată publicația citată. 

Totuși nu există fum fără foc. La începutul săptămânii Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, a declarat că Rusia va putea în continuare să-și trimită navele prin strâmtori, chiar dacă Turcia le închide.

„În conformitate cu Convenția de la Montreux privind strâmtorii, Rusia are dreptul de a-și returna navele în porturile sale din Marea Neagră”, a spus Cavusoglu într-un interviu TV.

„Chiar și în timp de război, Rusia are dreptul să o facă”, precizează publicația citată.

Turcia a avut o poziție foarte clară față de invadarea Ucrainei. ”Decizia Federației Ruse de a recunoaște așa-numitele Republici Donețk și Lugansk, pe lângă faptul că contrazice Acordurile de la Minsk, constituie o încălcare clară a unității politice, a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei. Decizia Federației Ruse este inacceptabilă și o respingem. Reiterăm încă o dată angajamentul nostru de a păstra unitatea politică și integritatea teritorială a Ucrainei și invităm toate părțile implicate să acționeze cu bun simț și să respecte dreptul internațional”, arată un comunicat al ministerului turc de externe. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te