Turcia: Regimul de la Damasc trebuie tras la răspundere. Assad se pregătește de al patrulea mandat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.04.2021 - 00:12
Assad, președintele unei țări pe care a redus-o la ruine/Foto: The Guardian
Assad, președintele unei țări pe care a redus-o la ruine/Foto: The Guardian
Magazine goale, dar cu afiș electoral al lui Assad/Foto: The Guardian
Magazine goale, dar cu afiș electoral al lui Assad/Foto: The Guardian
Assad, președintele ruinelor/Foto: The Guardian
Assad, președintele ruinelor/Foto: The Guardian

Siria va organiza alegeri prezidențiale la 26 mai, a declarat Parlamentul țării, un vot care se așteaptă să îl readucă pe președintele Bashar al Assad pentru un al patrulea mandat de șapte ani.

SHARE

Pe mașini, pe pereții restaurantelor goale și ai clădirile reduse la moloz, fața lui Bashar al-Assad „patronează” bucata de țară pe care o mai deține, cu sprijinul Rusiei, o ruină după zece ani de când a zdrobit primele proteste împotriva regimului său.

Președintele Parlamentului, Hammoud Sabbagh, a anunțat că o femeie s-a înscris în cursa prezidențială, pentru prima dată în istorie.

Candidatura acesteia este doar o fațadă, ca să se spună că sunt alegeri democratice. Deși numită - Faten Ali Nahar, rezidentă în Damasc, 50 de ani - nimeni nu știe absolut nimic despre ea.

Ministerul de Externe al Turciei și-a reiterat apelul către comunitatea internațională de a trage la răspundere regimul Assad din Siria pentru încălcarea dreptului internațional, citând raportul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

Citește și

EXCLUSIV Consiliu Militar condus de generalul Manaf Tlass, soluția de tranziție pentru Siria

Assad a trimis milițiile iraniene să blocheze Conferința opoziției susținută de Rusia

 

Echipa de investigare și identificare (IIT) a OPCW a dezvăluit responsabilitatea regimului Assad într-un alt atac cu arme chimiceîn orașul Saraqib, , în 2018.

Subliniind că utilizarea armelor chimice este o încălcare gravă a Convenției privind armele chimice (CWC), precum și o crimă împotriva umanității și o crimă de război, Ministerul de Externe a reiterat apelul Turciei de a nu rămâne nepedepsiți cei responsabili de aceste atacuri, mai ales că aceștia vor să „perpetueze” crima, organizând alegeri prezidențiale într-o țară în ruine, decimată de regim.

Utilizarea de către regimul Assad a clorului ca armă chimică este o încălcare a obligațiilor sale în temeiul CWC, la care este parte, precum și a Rezoluției 2118 a Consiliului de Securitate al ONU.

Siria a respins raportul OPCW potrivit căruia regimul Assad a folosit în 2018 bombe cu clor într-o zonă din Idlib controlată de rebeli.

Atât regimul de la Damasc, cât și aliatul și susținătorul său, Rusia, au negat în mod constant utilizarea armelor chimice, susținând că astfel de atacuri au fost organizate de oponenți pentru a face Damascul să pară vinovat.

Însă oponenții n-au avut niciodată forță aeriană.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te