Ankara a ordonat peste 100 de avioane nedetectabile de radar şi produce componente ale acestora, dar a fost eliminată din acest program în 2019, după ce a cumpărat sistemul S-400 rusesc, despre care Washingtonul afirmă că reprezintă o ameninţare pentru avioanele sale F-35.
Avocaţii de la Arnold&Porter urmează să acorde Turciei "consiliere strategică" şi să o ajute să "coopteze" autorităţile SUA, în baza unui contract în valoare de 750.000 de dolari cu o durată de şase luni, care a intrat în vigoare în februarie.
Ankara susţine că excluderea ei din program este injustă şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că vor avea loc evoluţii pozitive în acest sens sub preşedinţia lui Joe Biden.
Contractul a fost semnat cu compania SSTEK Defence Industry Technologies din Ankara, deţinută de Preşedinţia industriilor de apărare din Turcia (SSB), principala autoritate turcă pentru industria militară.
Arnold & Porter va "acorda consiliere SSB şi contractorilor turci în privinţa unei strategii pentru rămânerea în programul Joint Strike Fighter, ţinând cont de factorii geopolitici şi comerciali complecşi aflaţi în joc", se arată în contract.
Cu toate că SUA au exclus Turcia din respectivul program şi în decembrie au impus sancţiuni industriei sale militare, Pentagonul a asigurat că va continua să depindă de contractori turci pentru furnizarea de componente-cheie pentru F-35.
Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat după o recentă reuniune a miniştrilor apărării din NATO că a adus "clar în atenţia aliaţilor faptul că impunerea de restricţii, sancţiuni sau chiar ameninţarea cu sancţiuni împotriva Turciei" nu fac decât să slăbească Alianţa, potrivit Reuters, citată de Agerpres.