Tupeu incredibil la Kremlin. Rusia cere Kievului extrădarea șefului SBU. De ce e acuzat?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.04.2024 - 08:17
Tupeu incredibil la Kremlin. Rusia cere Kievului extrădarea extrădarea șefului SBU - Foto: Profimedia images

Tupeu incredibil la Kremlin. Rusia a anunţat că a cerut Ucrainei extrădarea şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi a altor persoane care, în opinia sa, sunt implicate în "atacuri teroriste" pe teritoriul său.

SHARE

Au trecut mai bine de doi ani de zile decând Putin a ordonat invazia în ucraina care a provocat mii de morți în rândul civililor, zeci de mii de locuințe au fost distruse, orașe întregi rase de pe fața pămmântului, însă Rusia acuză Kievul și cere extrădarea şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru presupuse „atacuri teroriste”.

Tupeu incredibil la Kremlin. Rusia cere Kievului extrădarea extrădarea șefului SBU. De ce e acuzat?

Ministerul rus de Externe a subliniat urgența arestării și extrădării imediate a lui Vasil Maliuk, șeful SBU, și a altor persoane, în conformitate cu două convenții internaționale împotriva terorismului.

Reacția imediată a Kievului nu s-a lăsat așteptată. Autoritățile ucrainene au respins categoric cererile Rusiei, denunțându-le drept "fără valoare" și "cinice". "Declarațiile despre terorism sunt deosebit de cinice provenind de la țara teroristă", a subliniat SBU, respingând acuzațiile.

Potrivit diplomației ruse, Maliuk a recunoscut responsabilitatea în organizarea bombardării podului din Crimeea în octombrie 2022 și a oferit detalii despre alte atacuri teroriste planificate pe teritoriul Rusiei.

Citește și: VIDEO Operațiune de sabotaj a SBU în Rusia. Calea ferată care leagă Rusia de China, aruncată în aer

Comunicatul oficial al dictaturii ruse adaugă că "partea rusă cere ca regimul de la Kiev să înceteze imediat orice sprijin pentru activitățile „teroriste” și să despăgubească victimele pentru prejudiciul cauzat".

șeful SBU, Vasil Maliuk, a luat în derâdere un ordin de arest emis împotriva sa de un tribunal rus, legat de o anchetă asupra unei explozii mortale din 2022 pe podul Crimeii, peninsulă anexată de Rusia în 2014, dar recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei.

Citește și: Ucraina, operațiuni extrem de secrete în Marea Neagră. „Victoria e aproape și va fi explozivă”

Într-un interviu recent, Maliuk a oferit detalii despre atacurile din Rusia, aceste schimburi de răspunsuri având loc în contextul acuzațiilor reciproce dintre cele două țări. Moscova continuă să susțină că Kievul ar fi implicat în atacul asupra unei săli de concerte din suburbiile Moscovei, deși gruparea Stat Islamic a revendicat de două ori atacurile furnizând chiar și dovezi în acest sent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te