Trupele chineze de „menținere a păcii”, gata pentru Kazahstan, peste ruși

DE Adina Mutăr | 11.01.2022 - 21:19
O flotă de 20 Y-20 ar putea muta rapid 1.000 de trupe chineze și 40 de vehicule blindate/foto: aerocorner

Rick Fisher, analist de afaceri militare chineze, este de părere că un eventual parteneriat (sau nu neapărat) al Chinei cu Rusia în Kazahstan pentru a „menține pacea” ar oferi o previzualizare a ordinii mondiale dominată de China - Pax Sinica.

SHARE

Împărțind granițe pe distanțe lungi cu Kazahstanul și având interese și investiții majore aici, China și Rusia par gata să exploateze situația în scopuri geopolitice la nivel superior.

„Pax Sinica promite o lume în care China este capabilă să proiecteze puterea militară la nivel global și să protejeze o gamă tot mai mare de dictatori clienți de voința popoarelor oprimate”, spne Fisher, analist la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie.

 

China a dezvoltat astfel de capacități de intervenție rapidă a Armatei de Eliberare a Poporului, inclusiv un număr mare de avioane cargo Xian Y-20.

O flotă de 20 Y-20 ar putea muta rapid 1.000 de trupe chineze și 40 de vehicule blindate - „mai mult decât suficient pentru a masacra protestatari spontani neînarmați”, spune Fisher.

„Aceasta va fi Pax Sinica”, precizează acesta.

China chiar face demersuri pentru a trimite „ajutor” Guvernului din Kazahstan ca să stabilizeze situația în țară, dar nu să se alăture trupelor ruse. Secretarul general al Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), condusă de China, Zhang Ming, a declarat că „menținerea stabilității interne și a armoniei sociale în Republica Kazahstan, ca stat membru al SCO, este unul dintre factorii cheie ai păcii și securității în regiune”.

De aceea, SCO „este pregătită să acționeze în Kazahstan”, ceea ce înseamnă că Beijingul ar putea trimite trupe în națiunea cu probleme din Asia Centrală, în încercarea de a exploata tulburările în propriile sale scopuri.

China așteaptă o invitație de la un „organism relevant” kazah

SCO, înființată de China în 2001, este formată din opt țări, gata să acorde asistență Kazahstanului „dacă există o solicitare corespunzătoare din partea organismului relevant al Kazahstanului”, a raportat agenția rusească Tass.

China vrea să trimită trupe sau forțe de securitate în Kazahstan, contrar politicii deseori declarate a Beijingului de a se opune amestecului în afacerile interne ale altor națiuni. Dar Kazahstanul este un membru fondator al alianței vechi de 20 de ani.

„Contăm pe stabilizarea cât mai curând posibil a situației, restabilirea ordinii și a securității publice în țară, asigurând drepturile și interesele tuturor reprezentanților poporului multietnic și multiconfesional din Kazahstan”, a spus domnul Zhang într-un comunicat.

Citește și

Nu mai e „revoluție colorată” în Kazahstan. „E un front islamist radical”, deci rușii rămân

Rusia, îngrijorată de posibile provocări din partea Ucrainei ce ar duce la acțiuni miliatre

 

Ministerul chinez de Externe a declarat că este pregătit să-l asiste pe președintele autoritar al Kazahstanului, Kassîm-Iomart Tokaev.

Președintele chinez Xi Jinping a trimis un mesaj de sprijin personal regimului Tokaev, iar Beijingul a emis o invitație oficială liderului kazah de a participa la viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing.

Ministrul de Externe Wang Yi a vorbit la telefon cu viceprim-ministrul kazah și ministrul de Externe Muhtar Tileuberdi, a informat presa de stat din China, amintindu-se de de investițiile majore în economia kazahă din ultimii ani.

Președintele rus Vladimir Putin aluat-o înainte SCO, asigurându-și o „invitație” rapidă pentru trupele sale de la președintele kazah.

După „succesul” misiunii din Kazahstan, unde trupele ruse urmează să rămână cât va fi nevoie, Putin a declarat, la un summit virtual al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, că va oferi asistență militară liderilor altor state foste sovietice care se confruntă cu revolte similare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te